Taizé

Uit Christipedia
Versie door Henk Timmermans (overleg | bijdragen) op 16 jun 2020 om 16:35 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Taizé''', officieel de ''Gemeenschap van Taizé'' (Fr. ''Communauté de Taizé'') is een internationale christelijke oecumenische beweging en kloostergemeenscha...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Taizé, officieel de Gemeenschap van Taizé (Fr. Communauté de Taizé) is een internationale christelijke oecumenische beweging en kloostergemeenschap die ontstaan is in Taizé (Bourgondië, Frankrijk).

Vooral bij jongeren is Taizé in trek. Jaarlijks wordt er van eind december tot begin januari een jongerenontmoeting georganiseerd in een grote stad in Europa, een evenement dat tienduizenden jongeren trekt. Ontmoeting en bezinning staan centraal tijdens de bijeenkomsten. De jongeren houden Bijbelstudies, krijgen lezingen te horen van kerkleiders of andere bekende christenen en zingen speciale Taizé-liederen. In 2010 vond de conferentie plaats in Rotterdam.

De gemeenschap van Taizé is in het Franse plaatsje Taizé ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oprichter is Roger Schutz ('Broeder Roger') (1915-2005) , die in Taizé gevluchte Joden opving. Schutz daagde jongeren uit „dragers van vrede, vertrouwen en verzoening te zijn in de plaats waar zij wonen.”

Bronnen

Internationale Taizé-conferentie start woensdag in Berlijn, nieuwsartikel op RefDag.nl, 27 dec. 2011.