Apostolischen

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Apostolischen is de algemene benaming voor een aantal christelijke groepen die teruggaan op opwekkingsbewegingen in de periode 1820-1840 en belang hechten aan het (herstel van het) apostelambt of de aposteldienst.

'Irvingianen'. De Apostolischen worden ook wel genoemd Irvingianen (Duits Irviningianer, Frans Irvingites), welke naam is afgeleid van een vroegere vertegenwoordiger van de apostolische beweging, Edward Irving.

Oorsprong. De katholiek-apostolische bewegung ontstond in de jaren 30 van de 19e eeuw. Zij is de oorsprong van de tegenwoordige apostolische gemeenschappen.

Middenweg. De Apostolischen vormen een middenweg tussen de Rooms-Katholieke Kerk en het Protestantisme. Zij zijn sterk door de Anglicaanse kerk beïnvloed. In het begin zijn ze gestempeld door de opwekkingsbeweging en het anglokatholicisme.

Hoofdkenmerken. In de apostolische gemeenschappen gaat het om

  • de (herstelde) apostolische dienst of ambt
  • een model van de oerchristelijke gemeente dat als eucumenisch model van de christenheid wordt aangeboden.

Het wezenskenmerk van alle apostolische groepen is het apostelambt als leidend leerambt.

Verdeeldheid. De geschiedenis van de Apostolischen laat veel verdeeldheid en afscheiding zien.

Bron

Konfessionsgruppe der Apostolischen Gemeinschaften, artikel op http://www.apostolische-geschichte.de (webadres: http://www.apostolische-geschichte.de/wiki/index.php?title=Konfessionsgruppe_der_Apostolischen_Gemeinschaften) Enige tekst hiervan is vertaald en verwerkt op 28 okt. 2017.