Arthur Ernest Wilder-Smith

Uit Christipedia

Arthur Ernest Wilder-Smith (Reading, 22 december 1915 - Bern, 14 september 1995) was een Brits scheikundige en farmacoloog, en een bekend aanhanger van het creationisme. Hij trad vaak in debat met evolutiebiologen en verdedigde het creationisme in diverse boeken, door lezingen aan universiteiten en via een dvd-serie getiteld Origins: How the World Came to Be.

Opleiding en werkzaamheden

Wilder-Smith studeerde scheikunde, farmacologie en natuurwetenschappen aan de Universiteit van Oxford. Hij promoveerde in 1941 in de organische chemie aan de Universiteit van Reading. In 1946 werd hij Fellow van het Royal Institute of Chemistry. Daarna haalde hij doctorsgraden in de farmacologie aan de Eidgenössische Technische Hochschule Zürich en in 1964 aan de Universiteit van Genéve. Hij was (gast)hoogleraar en docent aan verscheidene Europese en Amerikaanse universiteiten. Zijn expertise bevond zich vooral op het gebied van de farmacie en de farmacologie. Vanwege het sterk toenemende drugsmisbruik onder Amerikaanse soldaten in Turkije, werd Wilder-Smith door de NAVO aangesteld als drugsexpert. Van 1970 tot 1977 werkte hij voor de NAVO in Europa. Hij ontwikkelde in die functie een programma tegen drugsmisbruik en hield voordrachten over drugsproblemen voor militairen. Hij trad veelvuldig in debat met bekende evolutionisten en had een enorme feitenkennis over alles wat met het onderwerp 'schepping versus evolutie' te maken heeft. Gecombineerd met een scherpe analyse van de argumenten voor en tegen evolutionisme en een vlijmscherpe debatstijl was hij hierdoor gevreesd bij opponenten.

In debat met evolutionisten

Wilder-Smith trad veelvuldig in debat met bekende evolutionisten, en had een enorme feitenkennis over alles wat met het onderwerp 'creatie versus evolutie' te maken heeft, zoals blijkt uit zijn boeken, zijn lezingen, en uit getuigenissen van collega-wetenschappers. In februari 1986 werden Wilder-Smith en de natuurkundige Edgar Andrewsuitgenodigd door de Oxford Union Society, een debatvereniging in Oxford, om deel te nemen aan het Huxley Memorial Debate (genoemd naar de anatoom Thomas Huxley, een van de belangrijkste aanhangers van Darwins theorie in de 19e eeuw). Zij verdedigden de stelling "dat de leer van de schepping logischer is dan de evolutietheorie". Hun tegenstanders waren de bekende evolutiebiologen Richard Dawkins en John Maynard Smith. De toehoorders stemden over wie ze als winnaar van het debat zagen. De evolutionisten wonnen het debat met 198 tegen 115 stemmen, wat echter volgens Wilder-Smith een opmerkelijk goede score voor de creationisten was. Volgens Wilder-Smith heeft de Universiteit van Oxford geprobeerd het debat in de doofpot te stoppen. In een herdruk van een artikel van John Durant, waarin gerefereerd wordt aan dat debat, was het aantal stemmen voor Wilder-Smith gewijzigd van 115 in 15. Er was duidelijk te zien dat er mee geknoeid was. In de jaren 70 en 80 was Wilder-Smith vaak te zien op televisie, in Nederland vooral bij de Evangelische Omroep. Toen deze zich in de jaren negentig minder op het creationisme ging richten, verdween Wilder-Smith eveneens grotendeels uit beeld op de Nederlandse televisie. In de Engelstalige wereld bleef hij evenwel prominent aanwezig in het debatcircuit. De bijdrage van Wilder-Smith is hier te beluisteren.

Persoonlijk

Nadat hij in 1933 aan de Universiteit van Oxford was gaan studeren, kwam hij door een Engelse generaal tot levend geloof in de Here Jezus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde hij om principiële redenen dienst te nemen in het leger. De rechtszaak die hieruit voortvloeide, leidde tot een vrijspraak. Wilder-Smith zette zich na de oorlog in voor verzoening met de voormalige vijand Duitsland. Hij trouwde in 1950 met Beate, een dochter van een Duitse predikant. Ze kregen vier kinderen. In 1991 onderging hij met een succes een hersenoperatie. Na een tweede hersenoperatie in 1994 ging zijn gezondheid achteruit. Het jaar daarop overleed Arthur Wilder-Smith op 79-jarige leeftijd.

Werken

Hij was auteur of coauteur van meer dan 70 wetenschappelijke studies en meer dan 30 boeken die in 17 talen vertaald werden. De wetenschappelijke artikelen en boeken bevatten studies op het gebied van theologie en bijbelse onderwerpen, scheikunde en farmacie. Enkele van zijn boeken gaan over creationisme als goed alternatief voor het neodarwiniaanse evolutionisme.

Publicaties

Wilder-Smith was auteur en coauteur van meer dan dertig boeken die in zeventien talen zijn vertaald. Zijn wetenschappelijke publicaties en boeken bevatten studies op het gebied van theologie en bijbelse onderwerpen, scheikunde en farmacie. Enkele van zijn boeken gaan over creationisme als alternatief voor de evolutietheorie. Behalve in het Engels schreef Wilder-Smith ook in het Duits.

  • 1980 - Waarom laat God het toe? (vernieuwde herdruk 2019)
  • 1980 - Wie denkt, moet geloven (vernieuwde herdruk 2019)
  • 1981 - The Natural Sciences Know Nothing of Evolution
  • 1987 - Scientific Alternative to Neo-Darwinian Evolutionary Theory
  • 1988 - He Who Thinks Has To Believe
  • 1988 - The Creation of Life
  • 1990 - Why Does God Allow It?
  • 1991 - Is This a God of Love?
  • 1993 - Man's Origin / Man's Destiny
  • 1993 - The Time Dimension
  • 1998 - Fulfilled Journey: The Wilder-Smith Memoirs (biografie)

Externe links

Tongues Revisited

Debating Dawkins - over het debat met Dawkins aan de Oxford Union (pdf).

De doofpotaffaire