Assus

Uit Christipedia

Assus (= 'Naderend') of Asson[1] was een kleine zeestad in Mysië, vermeld in het verhaal van de derde zendingsreis van Paulus van Troas naar Mitylene.

Ligging. Assus lag aan de kust van de Egeïsche Zee, aan de noordkust van de Golf van Adramyttium, 25 km ten zuiden van Troas[2] en ongeveer 11 km noordelijk van het eiland Lesbos, in de Romeinse provincie Asia, in de landstreek die Mysië (Lat. Mysia) heette.
Ligging van Assus (Eng. Assos). De rode lijn geeft de route van Paulus' derde zendingsreis weer.

Naam. De Griekse naam in de brontekst van het Nieuwe Testament is Ασσος, Assos (klemtoon op de eerste lettergreep), en betekent "naderend"[3]. De plaats wordt 2x genoemd in de Bijbel. Het strongnummer is G789.

In Assus werd Paulus aan boord genomen.
Hnd 20:13 Wij echter gingen vooruit naar het schip en voeren af naar Assus, waar wij Paulus aan boord zouden nemen; want zo had hij het bevolen, daar hijzelf te voet wilde gaan. Hnd 20:14 En toen hij zich in Assus bij ons had gevoegd, namen wij hem aan boord en kwamen in Mitylene. (TELOS)
In Assus stond een tempel gewijd aan de godin Athene, zie kaart hieronder.
Plattegrond van Assus (1896)
De stad heet tegenwoordig Behramkale.

Bron

P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Asson' is op 7 juni 2018 verwerkt.

Voetnoten

  1. P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866.
  2. Griechisch-Deutsch Strongs Lexikon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.
  3. Grieks-Nederlands Lexicon, onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia.