BDS-beweging

Uit Christipedia

De BDS-beweging is een activistische pro-Palestijnse beweging die ijvert voor een boycot van Israëlische producten, desinvestering in het land Israël en sancties tegen de staat Israël.

De letters BDS staan voor boycot, desinvestering en sancties. De beweging begon in 2005 door vakbonden en organisaties in de Palestijnse samenleving.

Het doel is meerledig:

  1. het einde van de Israëlische 'bezetting van Palestina' sinds 1967.
  2. volledige rechtsgelijkheid van Joodse en Arabische burgers van Israël
  3. de mogelijkheid van Palestijnse vluchtelingen om terug te keren naar de huizen en het land waaruit zij met geweld werden verdreven en dat in 1948 werd onteigend.

De beweging meent het doel en de belangen van de Palestijnen te dienen door economische en politieke druk op Israël uit te oefenen. Daartoe voert zij campagne. Ze gebruikt geen geweld, is niet anti-Joods en niet tegen het bestaan van een staat Israël.

De beweging is zeer actief in Israëls buurland Jordanië en in de Palestijnse gebieden. In Jordanië keert de BDS-beweging zich in onlinecampagnes onder andere tegen economische overeenkomsten met Israël (anno 2015). Zij maakt intensief gebruik van sociale media.

De gevolgen treffen niet alleen Israël, maar ook de Palestijnen zelf. Een voorbeeld is het Israëlische frisdrankbedrijf SodaStream. Honderden Palestijnen verloren goed betaalde banen in de Westelijke Jordaanoever toen SodaStream zijn fabriek verhuisde naar het zuiden van Israël. SodaStream ontkende dat de verhuizing met de BDS-campagne te maken had, maar hun winst daalde wel nadat de BDS-beweging haar pijlen op het bedrijf had gericht.

De beweging is ook actief op vele Amerikaanse campussen. Een toenemend aantal Amerikaanse joden verzet zich tegen het Israëlische beleid. Sommigen hebben zelfs meegedaan met BDS-campagnes.

Meer informatie

B. Belder en D.J. Diepenbroek, EU stimuleert onbewust demonisering Israël, artikel op Refdag.nl, 9 jan. 2016.

Bronnen

BDS movement, artikel op Wikipedia.org, geraadpleegd op 16 jan. 2016. Tekst hiervan is vertaald en verwerkt.

B. Belder en D.J. Diepenbroek, EU stimuleert onbewust demonisering Israël, artikel op Refdag.nl, 9 jan. 2016. 

Omar Barghouti, Why Israel Fears the Boycott, artikel op NYTimes.com, 31 jan. 2014. De auteur is een Palestijnse mensenrechtenactivist.