Chanes

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chanes of Hanes was een Egyptische stad, genoemd in Jes. 30:4, waarschijnlijk dezelfde als de stad Anusi (Heracleopolis).

Jes 30:4  Wanneer zijn vorsten zullen geweest zijn tot Zoan, en zijn gezanten zullen gekomen zijn tot nabij Chanes; (SV)

In de dagen van Jesaja werd Egypte geregeerd door de Koesjieten en was Chanes een bestuurlijk belangrijke plaats. De Israëlieten zochten daar en te Zoan een verbond te sluiten tegen Assyrië.

De Hebreeuwse naam is חָנֵס, Chanes. De plaatsnaam is van Egypte herkomst. De betekenis van de naam is onbekend[1]. De naam komt in de Bijbel alleen voor in Jes. 30:4. Het Strongnummer is H2609.

Men heeft gedacht dat de plaats waarschijnlijk dezelfde is als:

  1. Anusi, een stad die de Grieken noemden Heracleopolis (= Stad van Heracles). De stad ligt ten zuiden van het meer Moeris, 80 km ten zuiden van Memphis en 100 km ten zuiden van Caïro. De plaats staat thans bekend als Ahnas el-Medina, nabij de moderne stad Beni Suef.
  2. Tachpanhes, een versterkte stad en residentie in Beneden-Egypte, aan de oostelijke grens[2], zie kaart.
Ligging van Tachpanes. Op deze kaart wordt tevens de ligging van Hanes aangewezen, maar die is onzeker

Bron

Thompson, H. O. (1992), 'Hanes (Place)', in: D. N. Freedman (red.), The Anchor Yale Bible Dictionary (Vol. 3, pp. 49–50). New York: Doubleday.

Voetnoot

  1. De betekenis "Het Huis van het koninklijk kind" is afgeleid door J. J. Simons, The Geographical and Topographical Texts of the Old Testament (1959). De betekenis "genade is gevlucht" wordt gegeven door Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen. Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon van Larry Pierce.
  2. P.J. Gouda Quint, Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866.