Chrysopraas

Uit Christipedia

Chrysopraas is een doorschijnende groene edelsteen, een variëteit van het mineraal chalcedoon. Het is een van de fundamentgesteenten van het hemelse Jeruzalem (Opb. 21:20).

Hrizopraz-mirmineralov.ru.jpeg Chrysoprase stone with white background.jpg
Foto's: ruwe en gepolijste chryopraas. De groene kleur van de edelsteen varieert. 

Het woord komt één keer voor in de Bijbel (Opb. 21:20). 'Chrysopraas' komt van het Griekse chrusoprasos (χρυσοπρασος), van chrysos, ‘goud’ en prason, ‘prei’, zo genoemd omdat de groene kleur neigt naar goud. Latijn: chrysoprassus (Vulgaat-vertaling). Frans: chrysoprase. Engels: chrysoprasechrysoprasus (King James vertaling). Duits: Chrysopras.

De edelsteen is van bleekgroene, soms meer geel- of bruinachtige kleur. De kleur wordt veroorzaakt door nikkeloxide. De groene kleur variëert: appelgroen, diepgroen, smaragdgroen, blauwgroen.

Chrysopraas wordt vaak gebruikt als edelsteen. Het is volgens John Gill[1] de agaat in de borstplaat van de hogepriester, de steen voor de stam Naftali.

Chrysopraas is het tiende fundament van de muren van de hemelse stad, het nieuwe Jeruzalem.
Opb 21:19 De fundamenten van de muur van de stad waren met allerlei edelgesteente versierd. Het eerste fundament was jaspis, het tweede saffier, het derde chalcedon, … Opb 21:20 … het tiende chrysopraas, … (TELOS)
De NBV-vertaling (2004) vertaalt door ‘Turkoois’.

Voetnoot

  1. In zijn commentaar bij Opb. 21:20, ”… for this is the agate in the breastplate, which was Napthali’s stone”.