Chrysopraas

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chrysopraas is een doorschijnende groene edelsteen, een variëteit van het mineraal chalcedoon. Het is een van de fundamentgesteenten van het hemelse Jeruzalem (Opb. 21:20).

Hrizopraz-mirmineralov.ru.jpeg Chrysoprase stone with white background.jpg
Foto's: ruwe en gepolijste chryopraas. De groene kleur van de edelsteen varieert. 

Het woord komt één keer voor in de Bijbel (Opb. 21:20). 'Chrysopraas' komt van het Griekse chrusoprasos (χρυσοπρασος), van chrysos, ‘goud’ en prason, ‘prei’, zo genoemd omdat de groene kleur neigt naar goud. Latijn: chrysoprassus (Vulgaat-vertaling). Frans: chrysoprase. Engels: chrysoprasechrysoprasus (King James vertaling). Duits: Chrysopras.

De edelsteen is van bleekgroene, soms meer geel- of bruinachtige kleur. De kleur wordt veroorzaakt door nikkeloxide. De groene kleur variëert: appelgroen, diepgroen, smaragdgroen, blauwgroen.

Chrysopraas wordt vaak gebruikt als edelsteen. Het is volgens John Gill[1] de agaat in de borstplaat van de hogepriester, de steen voor de stam Naftali.

Chrysopraas is het tiende fundament van de muren van de hemelse stad, het nieuwe Jeruzalem.

Opb 21:19 De fundamenten van de muur van de stad waren met allerlei edelgesteente versierd. Het eerste fundament was jaspis, het tweede saffier, het derde chalcedon, … Opb 21:20 … het tiende chrysopraas, … (TELOS)

De NBV-vertaling (2004) vertaalt door ‘Turkoois’.

Voetnoot

  1. In zijn commentaar bij Opb. 21:20, ”… for this is the agate in the breastplate, which was Napthali’s stone”.