Damascuspoort

Uit Christipedia

De Damascuspoort is een poort in de stadsmuur van de oude kern van Jeruzalem. Zij is de grootste - en in de ogen van vele bezoekers ook mooiste - poort en belangrijkste voetgangerspoort van de ommuurde oude stad van Jeruzalem. Zij is aan de noordzijde van de oude stad en leidt beide in de islamitische en de christelijke wijk.

Damascuspoort in 2012.

Naam. De Hebreeuwse naam is Sichempoort ( 'Sha'ar Shechem'), daar de weg van hier naar Sichem gaat. Ook de naam Damascuspoort is ontleent aan de stad waarnaar de weg vanaf de poort heen leidt: naar de Syrische stad Damascus. De Arabische naam Zuilpoort gaat terug op de Romeinse overwinningszuil die hier werd opgericht ten tijde van keizer Hadrianus. Ook toen was op de plaats van de Damascuspoort een doorgang in de noordelijke stadsmuur van Jeruzalem. De Overwinningszuil is te zien op de kaart van Madaba uit de 6e eeuw.

'Stefanuspoort'. De kruisvaarders wezen de poort aan als de plaats waar de eerste christelijke martelaar, Stefanus, gestenigd zou zijn: de 'Stefanuspoort'. Tegenwoordig echter draagt de Leeuwenpoort deze tweede naam.

Oorsprong. De Poort van Damascus werd gebouwd als onderdeel van de omvangrijke renovatie van Jeruzalems stadsmuren door Suleiman de Prachtlievende in de jaren 1535-1538. Tijdens opgravingen zijn resten van de poort waren blootgelegd, die dateren uit de tijd van de Romeinse keizer Hadrianus, toen de straat lager lag.

Damascuspoort rond 1900.
Damascuspoort van binnen in de stad gezien, 1900-1920
Damascuspoort, 1860
Damascuspoort, omstreeks 1850. Bedoeiënen kamperen voor de ingang.

Bron

Duitstalig artikel Damaskustor op Wikipedia. Tekst hiervan is vertaald en verwerkt op 6 mei 2016.