Die Weiße Rose

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Die Weiße Rose is de naam van een groep studenten - van de universiteit van München - die openlijk voor hun mening uit wilden komen en hierbij de vrijheid van hun gedachten serieus namen. Ze wilden kunnen denken en zeggen wat ze wilden; hun mening telde ook.

Deze groep bestond uit Hans Scholl, Alexander Schmorell, Christoph Probst, Sophie Scholl, Willi Graf en Professor Kurt Huber. Hans Scholl en Alexander Schmorell werden als belangrijkste orgaan van deze beweging beschouwd. In de jaren 1942 en 1943 maakten en vermenigvuldigden zij pamfletten, waarin zij de bevolking opriepen om in opstand te komen tegen het nationaal-socialistische regime van Hitler.

In februari 1943 werden Hans en Sophie Scholl, bij het verspreiden van het zesde pamflet in hun universiteitsgebouw, betrapt door de conciërge die lid was van de NSDAP. Ze werden opgepakt door de Gestapo en tot de dood veroordeeld. Hiermee werd ook de kern van “Die Weiße Rose” gedood.

Geloven in verdrukking 

"Kom in actie tegen het fascisme en elk aanverwant systeem van de absolute staat!" Waarom laat iedereen toe wat gebeurt; waarom komt er niemand in opstand? Als iedereen wacht tot een ander begint, zal ook het laatste slachtoffer zinloos sterven! Dat was de boodschap die doorklonk in de eerste pamflet die 'Die Weißen Rose' verspreidde. De oproep was gericht aan met name de christenen en de mensen wonende in het Avondland; heel Europa. Ze riepen de gelovigen en niet gelovigen op om te strijden tegen al het onrecht dat gebeurde. Doe zoveel je kan! Kom in actie tegen de gesel van de mensheid!

"Wenn jeder wartet, bis der andere anfängt, werden die Boten der rächenden Nemesis unaufhaltsam näher und näher rücken, dann wird auch das letzte Opfer sinnlos in den Rachen des unersättlichen Dämons geworfen sein. Daher muß jeder einzelne seiner Verantwortung als Mitglied der christlichen und abendländischen Kultur bewußt in dieser letzten Stunde sich wehren, soviel er kann, arbeiten wider die Geißel der Menschheit, wider den Faschismus und jedes ihm ähnliche System des absoluten Staates". (uit: Flugblatt I)

"De staat moet een analogie zijn van de goddelijke orde!" God heeft alle mensen lief, ongeacht hoe ze zijn en wie ze zijn. "Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe" (Johannes 3:16). De Staat van God werd en wordt gevormd uit liefde. Waar was die liefde voor de medemens in de staat onder regering van Hitler? Hij liet het in zijn staat gebeuren dat meer dan driehonderdduizend joden werden vermoord! Hij liet gebeuren dat jonge mensen van adel ten dienst werden gesteld van de staat; mannen tussen vijftien en twintig jaar naar werkkampen, meisjes naar de bordelen om zich te onderwerpen aan de SS'ers. Het is Gods wil dat de mens vrij en onafhankelijk samenleven en samenwerken in de staatkundige gemeenschap. Het is Gods wil dat de mens zijn natuurlijke doel, zijn aardse geluk, probeert te bereiken.Maar: Onze huidige 'staat' is een dictatuur van het kwaad. God heeft lief en roept al zijn kinderen tot zich; iedereen is gelijk. Hitler had voorkeur voor het arische ras en roeit uit. Hier is geen overeenkomst tussen de staat en de goddelijke orde; eerder een hemelsbreed verschil.

"Der Staat soll eine Analogie der göttlichen Ordnung darstellen, und die höchste aller Utopien, die civitas Dei, ist das Vorbild, dem er sich letzten Endes nähern soll. Wir wollen hier nicht urteilen über die verschiedenen möglichen Staatsformen, die Demokratie, die konstitutionelle Monarchie, das Königtum usw. Nur eines will eindeutig und klar herausgehoben werden: jeder einzelne Mensch hat einen Anspruch auf einen brauchbaren und gerechten Staat, der die Freiheit des einzelnen als auch das Wohl der Gesamtheit sichert. Denn der Mensch soll nach Gottes Willen frei und unabhängig im Zusammenleben und Zusammenwirken der staatlichen Gemeinschaft sein natürliches Ziel, sein irdisches Glück in Selbständigkeit und Selbsttätigkeit zu erreichen suchen". (Uit: Flugblatt III)

Meer informatie

De pamflettenstaan op de website van de Bundeszentrale für politische Bildung.

Weiße Rose – Arbeitskreis Crailsheim e.V.

Witte Roos, Wikipedia.nl

Weiße Rose Stiftung e.V.