Encyclopedie

Uit Christipedia

Een encyclopedie is een geordende verzameling en geheel van kennis, die is vastgelegd in een boek of in digitale vorm. De ordening is alfabetisch of systematisch. Het doel van de samensteller(s) is om het gehele kennisgebied of een deelgebied daarvan samenvattend weer te geven.

Een internet-encyclopedie is een encyclopedie die op internet geraadpleegd kan worden. De grootste internet-encyclopedie is Wikipedia, waaraan in meerdere talen gewerkt wordt. Christipedia is een Nederlandstalige christelijke internet-encyclopedie. 

Geschiedenis

De 'kerkvader' Isidorus van Sevilla (560-636) was de eerste samensteller van een encyclopedie.

De bekende Winkler Prins encyclopedie onstond in de 19e eeuw door de arbeid van Anthony Winkler Prins. Deze predikant en praktische idealist in Veendam was de eerste samensteller van de encyclopedie. Ten behoeve van de ontwikkeling van de arbeiders richtte hij in Veendam een reeks scholen op. Samen met anderen richtte hij de eerste Groninger Tramway Maatschappij op, zodat kinderen uit de omliggende dorpen de Veendamse scholen konden bezoeken. Winkler Prins schreef artikelen in kranten en vertaalde boeken over de aarde en de natuur. In 1860 vroeg een uitgever hem of hij een encyclopedie wilde samenstellen, waaraan hij gevolg gaf. Samen met twee docenten en een studievriend ging Winkler Prins aan het werk. In 1882 werden de laatste delen van een 16-delige encylopedie voltooid.

In 1925-1931 verscheen de vermaarde Christelijke Encyclopedie (6 delen). In 1956 kwam de tweede druk van deze aanvankelijk orthodox-christelijke encyclopedie.

Pas in de jaren zeventig van de 20e eeuw kwam de Winkler Prins Encyclopedie in veel arbeidersgezinnen. Het naslagwerk verscheen in 1997 in digitale vorm op cd en dvd en sinds 2004 ook online. Dit werd mogelijk door de samenwerking met softwaregigant Microsoft, dat de digitale encyclopedie Encarta op de markt had gebracht.

Eind 2005 kwam de derde editie van de Christelijke Encyclopedie op de markt. Ruim ruim 250 deskundigen schreven zo’n 3500 lemmata over onderwerpen uit de breedte van de christelijke traditie. De editie ging eind 2008 in de uitverkoop, omdat de verkoop, minder dan de helft van de oplage, tegenviel.

Eind 2008 onstond de Nederlandstalige christelijke (bijbelgetrouwe) internet-encyclopedie Christipedia. Deze encyclopedie maakt gebruik van dezelfde soort techniek als Wikipedia (wikitechnologie).

Microsoft stopte in 2009 met het niet-gratis naslagwerk Encarta, die in de Nederlandse versie ruim 60.000 artikelen bevat. Winkler Prins lanceerde in 2009 drie nieuwe online encyclopedieën, zowel voor thuis als op school.

De papieren encyclopedie heeft geen toekomst meer. Gratis internet-encyclopedieen zoals Wikipedia, de Friese wikipedia (Fryske Wikipedy), Christipedia en andere al of niet op wikitechnologie gebaseerde informatiebanken verdringen de traditionele papieren naslagwerken en de niet-gratis digitale encyclopedieën. Informatie is voor de meeste mensen gemakkelijk en gratis van internet te halen. De Nederlandse Wikipedia heeft inmiddels meer dan een halfmiljoen artikelen.

Christelijke encyclopediën

Enkele christelijke encyclopediën of woordenboeken waarvan het auteursrecht vervallen is en derhalve tot het publieke domein behoren en die op internet te vinden zijn:

Bronnen

Artikel Microsoft stopt met encyclopedie Encarta, op Refdag.nl

Artikel Christelijke encyclopedie in de uitverkoop, op Refdag.nl