Gerasa
Gerasa, thans Jerash geheten, is een stad in het noorden van Jordanië, gelegen aan de rivier de Jabbok, 48 km ten noorden van de hoofdstad Amman (vroeger Philadeplhia geheten).
De stad heette vroeger Gerasa, naar het Oud-Grieks Γέρασα. In de oudheid had de stad ook de naam Antiochië aan de Gouden Rivier.
Gerasa was een van de steden van Tienstad (Dekapolis) en een van de belangrijkste Grieks-Romeinse-Byzantijnse steden in het Midden-Oosten. Zij lag aan de zogenaamde 'Koninklijke Hoofdweg' die ten oosten van de Jordaan liep.
In Gerasa was een Zeustempel, een Artemistempel, een Dionysostempel en een Romeins theater. Ook zijn er verschillende Byzantijnse kerken gevonden. Van de door de islamitische Omajjaden gebouwde moskee en andere bouwwerken is maar weinig overgebleven.
Gerasa is een uitgebreide archeologische plaats. Een groot deel van de oude stad bevindt zich onder de huidige bebouwing en is dus lastig op te graven. Het moderne Jerash ligt ten oosten van de archeologische site. In de stad wonen veel Tsjerkessen, die aan het eind van de 19e eeuw uit de Kaukasus naar hier gekomen zijn. Dankzij de aanwezigheid van de archeologische site is Jerash een van de populairste toeristische bestemmingen van Jordanië. Het is minder bekend dan de Jordaanse rotsstad Petra, het is er dan ook minder druk.
Geschiedenis
Waarschijnlijk was Gerasa reeds vroeg bewoond door een Semitische bevolking.
Volgens de legende bleven een aantal veteranen van het leger Alexander de Grote achter in Gerasa.
De Hasmoneeën en de Nabateeërs vochten in de 1e eeuw v.Chr. om de stad. Beiden werden verslagen door de Romeinen. Na de Romeinse verovering in 63 v.Chr. werd Gerasa bij de Romeinse provincie Syria en in 90 AD bij de provincie Arabia gevoegd.
In de eerste en tweede eeuw kende de stad een grote bloei. Keizer Trajanus liet in de regio wegen aanleggen. Zijn opvolger Hadrianus bezocht de stad in de winter van 129-130. De 'triomfboog van Hadrianus' zou gebouwd zijn als aandenken aan dit bezoek.
In 614 werd Gerasa veroverd door de Perzische Sassaniden onder leiding van Khosroe II. De Perzen lieten de stad intact. Na de Slag bij de Jarmoek in 636 veroverde het Arabisch-islamitische rijk het gebied. De dynastie van de Omajjaden bouwde enkele moskeeën.
In 746 werden veel gebouwen in Gerasa vernietigd door een aardbeving.
De kruisvaarders gebruikten de ruïnes van de tempel van Artemis als burcht.
De Duitser Ulrich Jasper Seetzen ontdekte de ruïnes van Gerasa in het begin van de 19e eeuw.
Meer informatie
Jerash, nl.wikipedia.org. Bevat ook informatie voor toeristen.
Bron
Jerash, nl.wikipedia.org. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 5 feb. 2020.