Hamona

Uit Christipedia
(Doorverwezen vanaf Hamonah)

Hamona (Hebr. Hamonah; Gr. LXX Polyandrion; Lat. Vulgaat Amona; Eng. Hamonah) of Hamonah is de naam van een stad waar(bij) de menigte van Gog zal worden begraven na hun verdelging. Deze gebeurtenis is blijkbaar de reden van de naamgeving, want 'Hamona' betekent 'menigte'. Het Hebreeuwse woord 'Hamonah' komt op slecht één plaats voor in het Oude Testament (Eze. 39:16).

Ezechiël 39: 15 En deze doorgangers zullen door het land doorgaan, en [als] [iemand] een mensenbeen ziet, dan zal hij een merkteken daarbij oprichten; totdat de doodgravers het zullen hebben begraven in het dal van Gogs menigte. 16 Ook zo zal de naam der stad Hamonah zijn. Zo zullen zij het land reinigen.

Vergelijk met de NBG51-vertaling, die de stadsnaam letterlijk vertaald:

Eze 39:15 als zij dan het land doorgaan, en een van hen ziet mensenbeenderen, dan zal hij daar een merkteken bij zetten, totdat de grafdelvers ze begraven hebben in het dal van Gogs menigte Eze 39:16 (ook zal er een stadsnaam zijn: Menigte); zij zullen het land reinigen. (NBG51)

Mogelijk wordt een bestaande stad hernoemd of een nieuwe gesticht.

Bronnen

A New and Concise Bible Dictionary (George Morris, 1899) s.v. Hamonah. Hieruit is op 18 okt. 2012 tekst genomen, vertaald en verwerkt.