Helen Roseveare

In 1953 kwam ze naar Congo om daar als zendeling-arts te werken. Ze bouwde een gecombineerd ziekenhuis en opleidingscentrum in Ibambi, in het noordoosten van het tegenwoordige Congo-Kinshasa. Daarna verhuisde ze naar Nebobongo en woonde in een verlaten leprozenkamp in de oerwouden van noord-oost Kongo, waar ze een ander ziekenhuis centrum bouwde. Na conflicten met andere medewerkers van het ziekenhuis, keerde ze terug naar Engeland in 1958.
Ze keerde terug naar Congo in 1960. Na het uitbreken van de bloedige opstand der Simba’s wilde Helen Congo niet verlaten, ondanks de vele berichten over wat de rebellen hun ‘vijanden’ aandeden. In 1964 werd ze gevangen genomen door rebellen. Ze bleef vijf maanden lang gevangen en verduurde mishandeling, bedreiging, vernedering en verkrachting. Na haar bevrijding verliet ze Congo en keerde terug naar Engeland.
In 1966 keerde zij terug naar Congo om te helpen bij de wederopbouw van het land. De ziekenhuizen die ze gebouwd had, waren vernietigd. Helen hielp bij de oprichting van een nieuwe medische school en ziekenhuis en diende daar tot haar vertrek in 1973. Ze heeft veel mensen geholpen uit verschillende landen, en hielp hen wanneer ze eten en drinken behoefden.
Sinds haar terugkeer uit Afrika hield ze op vele plaatsen in de wereld toespraken en schreef ze.
Haar leven van dienstbaarheid werd geportretteerd in de film Mama Luka Comes Home ('Mama Luka komt thuis', 1989). Alan Burgess schreef een boek over haar leven in Congo: De Schaduw van de morgen; het verhaal van dr. Helen Roseveare.
De volgende video is van een vraaggesprek met haar:
Titel: Helen Roseveare - Have you fallen in love with Jesus? Duur: 5 min. 1 sec. Engels gesproken. Bron: Youtube.com. Upload: 2010.
Helen Rosevaere overleed in 2016.
Meer informatie
Alan Burgess, De Schaduw van de morgen; het verhaal van dr. Helen Roseveare. Baarn: Bosch en Keuning n.v. Pagina's: 269. Oorspronkelijk: The Story of Helen Roseveare, 1975. Indrukwekkend verhaal. Het Nederlandse boek is alleen nog 2e hands te verkrijgen.
Bronnen
Art. Helen Roseveare op Wikipedia (Engels). De tekst is op 7 jan. 2013 vertaald en verwerkt.
Tekst op de achterflap van het Nederlandse boek. Hiervan zijn enkele zinnen overgenomen.