Higgs-deeltje

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Higgs-deeltje, of Higgs-boson, is een van de bouwstenen van het heelal. Het deeltje zorgt ervoor dat alle andere deeltjes massa krijgen. Bijna een halve eeuw was het een hypothetisch deeltje dat volgens de Britse natuurkundige Peter Higgs moest bestaan om te verklaren waarom elementaire deeltjes massa hebben. Het Higgs-boson zou het ontbrekende puzzelstukje van de natuur volgens het standaardmodel van de deeltjesfysica zijn. Het wordt ook wel het God-deeltje genoemd. In 2012 maakten wetenschappers van het CERN-instituut in Genève bekend dat ze het bestaan van het Higgs-deeltje hadden vastgesteld. 

Higgs-bosonen geven elementaire deeltjes - zoals elektronen, neutrino's en quarks - massa en beinvloeden hun gedrag. De Higgs-bosonen zijn de dragers van een alomtegenwoordig energieveld, het Higgs-veld. Zonder Higgs-bosonen is het onverklaarbaar waarom de deeltjes überhaupt iets wegen. In 2011 zijn belangrijke aanwijzingen gevonden voor het bestaan van het Higgs-boson. 

Zonder massa zouden alle elementaire deeltjes met de snelheid van het licht door elkaar vliegen en zou er geen mens, dier, boom of huis kunnen bestaan.    De elementaire deeltjes krijgen hun massa, doordat de Higgs-bosonen aan de deeltjes blijven 'plakken' en zo hun snelheid in het universele energieveld vertragen. Hoe meer Higgs-bosonen, hoe trager de deeltjes bewegen en hoe meer massa ze hebben (hoe zwaarder ze zijn). 

Het Higgs-boson werd in 1964 als eerste voorspeld door de Britse natuurkundige Peter Higgs.

Uit de Bijbel, Gods Woordopenbaring, weten wij dat alle stof en energie door God is geschapen. Hun ordening en werking ontvangen zij van Hem. God de Zoon is de Bouwmeester van het heelal en draagt alle dingen door het woord van Zijn kracht (Hebr. 1:3). 

Bronnen

Bart van den Dikkenberg, CERN: Aanwijzingen voor bestaan Higgs-deeltje steeds overtuigender, op RefDag.nl dd. 13 dec. 2011

Art. Higgsveld op Wikipedia.nl