IJver

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

IJver is de werkzaamheid, die aanhoudend bezig is aan haar taak. Wie met ijver werkt is druk bezig, hij paart werkzaamheid aan volharding.

Een voorbeeldzin: "een zaak met ijver voortzetten." Een voorbeelduitdrukking: "blinde ijver."

Verwante begrippen. Vlijt is die werkzaamheid die bij aanhoudend werken het er op toelegt die taak zo goed mogelijk te volbrengen; wie met vlijt werkt, paart spoed aan oplettendheid. Voorbeeldzinnen: "hij legt zich met vlijt op de studie toe; de vruchten van zijne vlijt genieten."

Naarstigheid is minder in gebruik. Het wordt vooral van kinderen gezegd en ziet op werkzaamheid gepaard aan goede wil en inspanning om de opgegeven taak behoorlijk af te maken. Voorbeeldzin: "de naarstigheid van de scholier verdient beloning."

Ernst - eigenlijk strijd, en vervolgens inspanning betekenend - geeft te kennen, dat wij bewust van het gewicht van een taak, ons inspanning ervoor getroosten. Deze bewustheid leidt tot ijver en tot vlijt. Voorbeeldzin: "iets met ernst ondernemen."

De apostel Paulus roept ons op met ijver de Heer te dienen.

Ro 12:11 Weest niet traag in de ijver; weest vurig van geest; dient de Heer. (Telos)

Bron

Handwoordenboek van Nederlandsche Synoniemen (1908), s.v. IJver — ernst — naarstigheid — vlijt. De tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 1 maart 2019.