Internet

Uit Christipedia

Internet is het wereldwijde netwerk van computers, dat gebaseerd is op technische communicatiestandaarden als het Internet Protocol (IP), Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) en het Domain Name System (DNS). Het internet biedt nieuwe mogelijkheden van informatievoorziening, communicatie en samenwerking.

In juli 2009 had 24 procent van de bevolking van de Europese Unie (EU) een internetaansluiting.

In jan. 1999 waren er 1,7 miljoen internetgebruikers in Nederland. In 2009 was in de EU Nederland, na Denemarken, het land met het relatief hoogste aantal inwoners met een breedbandaansluiting (ADSL, kabel): 36,2 procent van de bevolking.

Met het computerprogramma Google, de bekendste en meest gebruikte 'zoekmachine', kan men makkelijk zoeken naar informatie. Via deze internetzoekmachine zoeken dagelijks gemiddeld twee miljoen mensen informatie over God. Geschat wordt (in 2009) dat wereldwijd één op de duizend internetters God zoekt via het wereldwijde web[1]. Een van de redenen waarom mensen zo veel het internet gebruiken om naar God op zoek te gaan, is de anonimiteit en het gemak: je kunt ongezien, thuis en in je pyama op zoek gaan.

Internet wordt naar aanleiding van de term WWW wel genoemd het 'Wilde Wijde Westen". Porno is er in overvloed en op internetfora wordt allerlei gal gespuwd. In Nederland mogen belediging en smaad niet voorkomen, maar de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn bijzonder ruim. Sommige Nederlandse bedrijven bieden internetfiltering aan[2]. Galspuwsel als "Val dood!" komt op internet ernstiger over dan in de kroeg, omdat op internet iedereen kan meelezen.

Sommige mannen begeven onder diverse aliassen (schuilnamen) in chatrooms om kinderen aan te zetten tot seksuele handelingen voor het oog van de webcam. Deze ontuchtige mannen kunnen dreigen beelden op internet te zetten of door te spelen aan bekenden of familie van het slachtoffer.

Voetnoten

  1. Aldus Global Media Outreach, de 'digitale tak' van Campus Crusade for Christ (in Nederland bekend als Stichting Agapè). Global Media Outreach beheert 91 websites in 11 talen (in 2009) en heeft als doel het verspreiden van het evangelie. Zie Miljoenen zoeken God op internet, artikel op Manna-vandaag.nl d.d. 26 juni 2009.
  2. In 2010 waren dat de bedrijven Solcon en Kliksafe.