Jemen

Uit Christipedia
Ligging van Jemen op de aarde.

Jemen (officieel: Arabisch: el-djoemhoerija el-Jamanija) is een republiek in het zuiden van het Arabisch Schiereiland. Jemen heeft ongeveer 24 miljoen inwoners (2010). Het land inclusief de bijbehorende eilanden is bijna 13 maal zo groot als Nederland en ruim 17 keer zo groot als Belgie.; er leven 41 mensen per vierkante kilometer (2006 schatting). De hoofdstad is Sanaa.

Ligging van Jemen, ten zuiden van Saoedi-Arabië.

Problemen. Jemen is het armste Arabische land (stand 2011) en een van de armste landen ter wereld (stand 2007). De staat kampt met een grote schuldenlast (stand 2007). Het land werd (anno 2011) geplaagd door een reeks problemen zoals voortdurende stammentwist, overbevolking en werkloosheid, corruptie, dreigend watertekort, separatisme in het zuiden, extremistische jihadisten en drugsmisbruik. Sinds 2015 woedt er een burgeroorlog.

Feestdag. Nationale feestdag is 22 mei, de dag waarop in 1990 Zuid- en Noord-Jemen één staat werden.

Internetlandcode. De internetlandcode (TLD) is ye, Jemenitische website’s eindigen op .ye.

Religie. Bijna iedereen is moslim, de meesten soennitisch. Minder dan 1% van de Jemenieten is geen moslim. Hiertoe behoren christenen, joden, hindoes en atheïsten. Buitenlanders hebben officieel godsdienstvrijheid (2010).

Christenen. Het aantal christenen wordt geschat om 6000[1]. Jemen stond in 2009 en 2010 op de zevende plaats van de ranglijst christenvervolging van de organisatie Open Doors. Christenen die vroeger moslim waren hebben vaak te maken met grote druk vanuit familie en overheden. Soms zijn zij doelwit van moslimextremisten.

Joden. Aan het begin van de 20e eeuw woonden er zo’n 50.000 Joden min of meer vreedzaam naast de moslimmeerderheid. Na het ontstaan van de staat Israël in 1948 werd het leven voor hen zwaarder. In 2010 waren er als gevolg van emigratie nog z’n honderdtal Joden in Jemen overgebleven[2].

Israël. De regering en het volk van Jemen zijn fel anti-Israëlisch.

Recente geschiedenis

Enkele notities

1978. Ali Abdullah Saleh wordt president van de Arabische Republiek Jemen.

1988. De volgende video (Engels gesproken) vertelt de geschiedenis van Jemen van 1988 tot 2018.


Yemen - 28 years of history explained. Gepubliceerd op 19 juli 2018 door Geo History op Youtube.com. Duur: 8 minuten.

2011. In januari en vervolgens gaan duizenden mensen de straat op om te betogen tegen de slechte economische situatie (hoge werkeloosheid), de wijdverbreide corruptie, het gebrek aan vrijheid en de politieke onderdrukking. De volksopstand en de zware druk van de omringende landen nopen president Ali Abdullah Saleh, na meer dan drie decennia geregeerd te hebben, op te stappen. In november tekent Saleh een akkoord waarin hij de macht afstaat. Er komt een tijdelijke regering van nationale eenheid onder leiding van oppositieleider Mohammed Basindwa. Het nieuwe kabinet bestaat voor de helft uit leden van de partij van Saleh en voor de andere helft uit leden van de oppositie. Het tussenkabinet moet 3 maanden aanblijven. Daarna moeten verkiezingen gehouden worden en wordt huidig vicepresident Hadi formeel president.

2014. In Jemen breekt een burgeroorlog uit. De Sjiitische Houthi's eisen zelfbestuur in het noorden van het overwegend soennitische Jemen. De Houthi-rebellen krijgen het noordelijk deel van het land in handen, inclusief de hoofdstad Sanaa.

2015. Zij verjagen de regering van president Al-Hadi en beheersen het noorden van het land. Een door Saudi-Arabië geleide en door de VS gesteunde coalitie van landen uit de regio schiet het regeringsleger te hulp, onder meer met luchtaanvallen op de Houthi's en blokkades van havens. De zuidelijke havenstad Aden komt weer in handen van groeperingen die aan de kant van de regering staan.

2017. De burgeroorlog gaat door. De gevechten gaan tussen een Arabische coalitie, geleid door Saudi-Arabië, en de Houthi-rebellen. Iran staat aan de kant van de Houthi's.

De Jemenitische regering wil het land bij elkaar houden als de Houthi's zijn verslagen. De zuidelijke separatisten, gesteund door de de Verenigde Arabische Emiraten, willen een onafhankelijk Zuid-Jemen. Op de achtergrond speelt mee een machtsstrijd tussen het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran.

Steun voor de coalitie geven onder meer de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. 

Er is door Saoedi-Arabië een lucht-, zee- en landblokkade ingesteld. Bijgevolg kunnen hulporganisaties nauwelijks hun werk doen. Door de strijd is er een tekort aan voedsel, water, brandstof en medische hulp. Ook heersen er ziektes. In 2017 is er een massale uitbraak van cholera, de grootste in de moderne geschiedenis tot nog toe, waardoor ongeveer een miljoen mensen zijn getroffen en er meer dan twintigduizend doden vallen. De Verenigde Naties beschouwen de situatie in Jemen als de grootste humanitaire crisis ter wereld, die bovendien kan leiden tot de grootste hongersnood van de afgelopen decennia.

Eind 2017 heeft de strijd in Jemen inmiddels het leven gekost aan ruim tienduizend mensen.

2018. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben ruim 22 miljoen Jemenieten dringend hulp nodig. Ruim 2 miljoen mensen zijn in eigen land op de vlucht geslagen voor het geweld. Ruim 11 miljoen lijden kinderen onder de oorlog, door bijvoorbeeld ziekte, honger of doordat ze niet meer naar school kunnen. Unicef schat dat 400.000 kinderen lijden aan ernstige ondervoeding.[3]

2020. De Houthi's zijn nog niet verslagen. De strijd heeft (tot nov. 2020) tot nu toe aan zo'n 10.000 mensen het leven gekost[4].

Meer informatie

Yemini Civil War (2014-present). Over de burgeroorlog vanaf 2014.

Bronnen

Microsoft Encarta Winkler Prins Encyclopedie 2007, s.v. Jemen. 1993-2006 Microsoft Corporation/Het Spectrum.

Jemen: 'Er kan een grondoorlog komen met wraak en tegenwraak', nieuwsbericht op NOS.nl dd. 4 dec. 2017. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2205971-jemen-er-kan-een-grondoorlog-komen-met-wraak-en-tegenwraak.html

Verslag van een 'vergeten oorlog', Marcel van der Steen in Jemen, nieuwsbericht op NOS.nl dd. 29 april 2018.

Olietanker vaart op mijn in Saudi-Arabië, eerder ook al aanvallen op olie-industrie, nieuwsbericht op NOS.nl, 25 nov. 2020.

Voetnoten

  1. Aantal genoemd door Open Doors in 2011. 
  2. The last of the Jewish Arabs, artikel op Economist.com dd. 19 aug. 2010.
  3. Verslag van een 'vergeten oorlog', Marcel van der Steen in Jemen, nieuwsbericht op NOS.nl dd. 29 april 2018.
  4. Olietanker vaart op mijn in Saudi-Arabië, eerder ook al aanvallen op olie-industrie, nieuwsbericht op NOS.nl, 25 nov. 2020.