Jeruzalemdag (Israël)
Jeruzalemdag of Dag van Jeruzalem (Hebreeuws: יום ירושלים, Jom Jeroesjalajiem) is de jaarlijkse feestdag in Israël op de 28e van de Hebreeuwse maand ijar (in mei of juni) ter herdenking aan de bevrijding van Oost-Jeruzalem met de oude stadskern en de hereniging van de hoofdstad van Israël in 1967.
Geschiedenis. Tijdens de Zesdaagse Oorlog in juni 1967 werd het oostelijke deel van de stad door de Israëlische strijdkrachten bevrijd van de Jordaanse bezetting en met het andere stadsdeel herenigd onder Joods bestuur.
Nadat Israël zijn onafhankelijkheid in 1948 verklaarde, werd het aangevallen door de naburige Arabische landen. Na deze oorlog was de stad Jeruzalem gedurende 19 jaren verdeeld in een westelijk, Israëlisch deel (Jeroesjalajiem) en oostelijk, Jordaans deel (Al-Quds). Israël regeerde over de westelijk gelegen buitenwijken van de stad, maar de stad met de oude stadskern alsook de oostelijke wijken van Jeruzalem werden bezet gehouden door Jordanië. Daartussen lag een afscheiding bestaande uit hekken en barricades. Na de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967 door de Israëlische strijdkrachten werden alle afscheidingen verwijderd. De Klaagmuur, de zeer oude Joodse begraafplaats, de Joodse wijk en de Joodse synagogen kwamen weer onder Joods bestuur. Alleen de Tempelberg staat tot nog toe (anno 2017) onder het gezag van de Jordaanse Wagf autoriteit. In 1968 werd Jeruzalemdag een officiële feestdag in Israël.
Viering. Jeruzalemdag is (anno 2014) nog geen officiele feestdag waarop men in Israël vrij is. De hereniging van Jeruzalem pleegt men te herdenken en te vieren met het Hallel gebed om lof en dank te zeggen in de synagogen; straatparades, feestjes, zang en dans; speciale maaltijden; en lezingen over de geschiedenis en toekomst van Jeruzalem. Duizenden Israëli's uit het hele land trekken zingend en lachend door de straten. In Jeruzalem wordt een mars met vlaggen van de staat Israël gehouden. De burgemeester van Jeruzalem houdt een publieke ontvangst. Er zijn staatsplechtigheden en herdenkingen voor de ongeveer 800 Israëliërs die zijn omgekomen in de Zesdaagse Oorlog.
Palestijnse weerstand. Omdat Palestijnen aanspraak maken op Jeruzalem als hun hoofdstad roept de feestdag veel weerstand bij hen op. Rond op of die dag zijn Joden aangevallen.
Bron
Jom Jeroesjalajiem, nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 7 juni 2018.
Op de 3de dag van de Zesdaagse Oorlog werd Jeruzalem 51 jaar geleden heroverd op de Arabieren, artikel op brabosh.com dd. 7 juni.