Kunstmatige intelligentie

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kunstmatige intelligentie (KI), of in het Engels, Artificial Intelligence (AI), is de verzamelnaam van digitale systemen die (1) zelfstandig taken kunnen uitvoeren in complexe omgevingen en (2) hun eigen prestaties kunnen verbeteren door te leren van ervaringen.[1]

'Kunstmatig' is de tegenstelling van 'natuurlijk'. Natuurlijke intelligentie (begiftigd zijn met vernuft) is het vermogen dat God, het hoogste Vernuft, heeft verleend aan de mens, die Hij naar Zijn beeld en gelijkenis heeft geschapen. KI is een toepassing van computertechnologie.

Zelfstandigheid. De zelfstandigheid van een KI-systeem houdt in dat het geen begeleiding door een gebruiker of operateur nodig heeft. KI-systemen zijn zelflerende systemen.

De technologische ontwikkeling van KI levert systemen op die menselijke vermogens al meer overtreffen. Sommigen vrezen dat kunstmatig intelligente systemen de mens op den duur zullen vernietigen.

Het computerconcern IBM heeft het KI-systeem Watson ontwikkeld.

Een mensvormig geval van een kunstmatig intelligent systeem is Sophia (Grieks voor 'wijsheid'). Dit systeem doet zich voor als een intelligente vrouw. Saoedi-Arabië heeft aan Sophia zelfs het staatsburgerschap verleend.

Beeld van het Beest

Het toekomstige Beeld van het Beest is mogelijk een wonderlijk toonbeeld van kunstmatige intelligentie.

Openbaring 13:14 En het misleidt hen die op de aarde wonen, door de tekenen die hem gegeven zijn te doen in tegenwoordigheid van het beest, en het zegt tot hen die op de aarde wonen, dat zij voor het beest dat de wond van het zwaard had en weer leefde, een beeld moesten maken. Openbaring 13:15 En het werd hem gegeven aan het beeld van het beest adem te geven, opdat het beeld van het beest ook zou spreken en maken dat allen die het beeld van het beest niet aanbaden, gedood zouden worden. (Telos)

Tegen de gedachte dat het beeld een KI-apparaat is, kan worden ingebracht:

  1. Een KI-apparaat wordt gemaakt door een gespecialiseerd bedrijf. Het beeld van het Beest wordt gemaakt door 'hen die op de aarde wonen', wat op een massale onderneming lijkt te wijzen
  2. Er zijn al KI-systemen, robots als Sophia, die kunnen spreken. Dit spraakvermogen wordt ingebouwd en geprogrammeerd door computertechnici. Het beeld van het Beest ontvangt adem en daarmee spraakvermogen van de valse profeet.

Meer informatie

Billy Crone, Drones, Artificial Intelligence, & the Coming Human Annihilation. Uitgever: Get A Life Ministries, 2018. Pagina's: 296. De ontwikkeling van KI wordt behandeld uit een christelijk perspectief.

Billy Crone - Drones, Artificial Intelligence, & the Coming Human Annihilation. Youtube.com: Prophecy in the News, 30 mei 2018. Duur: 28 min. 28 sec. Gesprek met Billy Crone, naar aanleiding van zijn boek, over kunstmatige intelligentie.

Voetnoot


  1. AI, Ensie.nl.