Lam (schaap)

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een lam is een jong schaap tot en met 1 jaar oud. De wet van Mozes schrijft bij verscheidene zaken en gelegenheden een lam als offerdier voor. Jezus Christus is figuurlijk het Lam van God.

Lammeren worden in Nederland meestal in april geboren. Meestal wordt de ooi, het vrouwelijke schaap, in november gedekt en lammert ze zo'n 150 dagen later, dus in april. De volgende video toont de geboorte van een lam.


Lammertijd, video door Levende Have, 2010. Duur: 3 min. 53 sec. Bron: Youtube.com, upload door LevendeHave, 17 maart 2010.

Lammetjes blijven heel lang dartel en springerig, zelfs tot anderhalf jaar na hun geboorte. Een zuiglam is een lammetje dat nog bij zijn moeder drinkt.

Al vanaf twee dagen zijn de meeste lammetjes qua geslacht van elkaar te onderscheiden: de bouw en lichaamsstructuur van de rammetjes is veel steviger en dikker. De pasgeboren ooien (vrouwelijke schapen) zijn vaak wat teerder, soepeler en lichter gebouwd. Het jonge mannelijke lam heet een ramlam; het jonge vrouwelijk lam, het wijfjeslam, heet een ooilam.

Mannelijk lam (links, ramlam) en vrouwelijk lam (rechts, ooilam)

De ooilammeren worden vaak nog in hetzelfde jaar gedekt en krijgen dan in de lente zelf hun eerste lam. Bij het krijgen van een lam op zo'n korte termijn is er een grotere kans dat het misgaat, omdat het schaap nog niet volgroeid en dus eigenlijk een tienermoeder is. Het komt dan vaker voor dat er maar één lam wordt geboren bij een ras waar er gemiddeld vijf komen, of dat de moeder en/of haar kind het niet overleeft.

Lam (ooi) van 1 jaar oud met eigen jong.

Lamsvlees is mager vlees, in tegenstelling tot vlees van volwassen schapen, dat vet is.

Offerdier

In bijbelse tijden werden lammeren als offerdieren aangeboden. Zo moest bijvoorbeeld op de feestdag van de Eerstelingsgarve een volkomen eenjarig lam ten brandoffer aan de HEER worden gebracht. Het Hebreeuws duidt een mannelijk lam aan.

Le 23:12 Gij zult ook op den dag, als gij die garf bewegen zult, bereiden een volkomen lam, dat eenjarig is, ten brandoffer den HEERE; (SV)

Lam van God

Jezus Christus werd minstens tweemaal door de profeet Johannes de Doper het ‘Lam van God’ genoemd.

Joh 1:29 De volgende dag zag hij Jezus naar zich toe komen en zei: Zie, het Lam van God, dat de zonde van de wereld wegneemt. (...) Joh 1:36 En toen hij op Jezus zag, die daar wandelde, zei hij: Zie, het Lam van God. (Telos)

Het lam als offerdier is dan ook een zinnebeeld van Christus.

Zie Lam van God voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bron

Art. Lam, Wikipedia.nl. Tekst hiervan is verwerkt op 20 juli 2013.