Matthäus-Passion (J.S. Bach)

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Matthäus-Passion (Duits) of, in het Nederlands, Mattheüspassie is een oratorium uit 1728 gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het oratorium is de muzikale vertolking van de geschiedenis van het lijden en sterven (passie) van de Heer Jezus volgens het evangelie naar Mattheüs, het eerste bijbelboek van het Nieuwe Testament. Het muzikale werk geeft een onbeschrijfelijk mooi beeld van het lijden en sterven van de Heiland en is een ontzaglijke evangelieprediking.

Het stuk is één van de bekendste en één van de langste composities van de Duitse componist. Bach schreef zijn 'passionen' voor 'zijn' jongenskoor van de Thomaskirche in Leipzig. De eerste uitvoering was op Goede Vrijdag in 1729.

Pas bijna anderhalve eeuw later werd de passie voor het eerst in Nederland opgevoerd (1870). Aan Mendelssohn komt de eer toe, de Matthäus-Passion uit de vergetelheid te hebben naar voren gebracht (1829).

Overigens heeft Bach zijn Passionen niet bedoeld als concertmuziek, maar voor uitvoering in de liturgie.

De volgende opname toont een uitvoering van de passie: video. Youtube.com, gepubliceerd op Pakito Palote op 27 maart 2013, speelduur 2 uur 43 min.

Meer informatie

Artikel Matthäus-Passion (J.S. Bach) op Wikipedia.nl

Duitse tekst met ernaast de Nederlandse Vertaling door Mark Nauta, 2007: tekst.

De Matthäus-Passion wordt jaarlijks op onderscheidene plaatsen in Nederland uitgevoerd: zie de lijst met uitvoeringen op http://bach-matthaus-passion.startpagina.nl/

Bronnen

'Bach, Johann Sebastian', in: Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk (Kampen: Kok, 1925-1931). Hieruit is tekst genomen.