Mot

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rups van de kledingmot

Mot is de naam van een familie der kleine schubvleugelige insekten, en in het bijzonder van een geslacht daarvan (Tineola). Motten brengen schade toe aan kleding, stoffen en tapijt. Het zijn, naar het Hebreeuwse en Arabische stamwoord, „knagende insecten", waaronder voornamelijk de kledingmotten uitmunten. Kledingmotten zijn de meest voorkomende soort motten, Ze kiezen wol- en pelswerk tot hun woning en voedsel (Job 13: 28; Jes. 50: 9; 51: 8), ze knagen de haren af, en doorboren ook wel de stof geheel met gaten als een zeef.

Vlinder van de kledingmot

Synoniemen van 'kledingmot' zijn 'kleermot', 'kleedmot' en 'kledermot'. De Latijnse wetenschappelijke soortnaam van de kledingmot is Tineola bisselliella. De soort behoort tot het geslacht Tineola, van de familie Tineidae (Echte motten), van de orde Lepidoptera (Vlinders), van de klasse Insecta (Insecten) en van de stam Arthropoda (Geleedpotigen).

Vlinder van de kledingmot

Behalve de soorten die textiel aantasten, zijn er motten die voorraden granen of gedroogde vruchten aantasten, zoals de cacaomot, de meelmot, of de vruchtmot.

Job vergelijkt zich met een door de mot (kledingmot) verteerd kleed (Job 13: 28); David zegt van de door de Heer getuchtigde (Ps. 39 : 12):

Ps 39:11 (39:12) Bestraft U iemand met straffen om [zijn] ongerechtigheid, dan doet U zijn aantrekkelijkheid als een mot teniet. Ja, ieder mens is een zucht. Sela (HSV)

In Jes. 50: 9; 51:8 wordt aan de vervolgers der rechtvaardigen zulk een lot voorspeld; en in Hos. 5: 12, aan de goddeloze Efraïm door de Heer. Alle menselijke en wereldlijke heerlijkheid wordt ten laatste het deel der motten, een gedachte die diep verootmoedigt, en aanspoort om het eeuwige te zoeken (Job 4: 19; Matth. 6: 19). De Heer Jezus zei tegen zijn leerlingen:

Mt 6:19 Verzamel geen schatten voor u op de aarde, waar mot en roest ze verderven, en waar dieven inbreken en stelen; Mt 6:20 maar verzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen; (HSV)

Lu 12:33  Verkoopt uw bezittingen en geeft aalmoezen. Maakt u beurzen die niet verouderen, een onuitputtelijke schat in de hemelen, waar geen dief bij komt en geen mot ze bederft; (Telos)

Meer informatie

Artikel Motten op Milieucentraal.nl

Bronnen

H. Zeller, Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk. Tweede deel K - Z. 's Gravenhage: M.J. Visser, 1872. Hieruit is in 2011 de tekst van het lemma Mot opgenomen.

Artikel Motten op Milieucentraal.nl