Nardus

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Nardus is de naam van een plant en van de kostbare, welriekende (aangenaam geurende) olie of zalf, bereid uit de wortels van de in India voorkomende nardusplant. Nardus werd gebruikt bij de voorbereidingen voor een begrafenis.

Dat de nardus bekend was om de heerlijke geur, blijkt bij voorbeeld uit het Hooglied:

Hoo 1:12  Terwijl de Koning aan Zijn ronde tafel is, geeft mijn nardus zijn reuk. (SV)

Hoo 4:13  Uw scheuten zijn een paradijs van granaatappelen, met edele vruchten, cyprus met nardus; (SV)

Maria, de zus van Lazarus en Martha, zalfde Jezus met een pond nardus, zes dagen voor zijn dood. Een pond is bijna 330 gram. Het gaat dus om een grote hoeveelheid nardus. Volgens Judas Iskariot was de gebruikte nardus wel 300 denaren waard, dat is 300 daglonen, een jaarloon.

Joh 12:3 Maria dan nam een pond balsem van onvervalste, kostbare nardus, zalfde de voeten van Jezus en droogde zijn voeten met haar haren af; en het huis werd met de geur van de balsem vervuld. Joh 12:4 Een van zijn discipelen echter, Judas Iskariot, zoon van Simon, die Hem zou overleveren, zei: Joh 12:5 Waarom is deze balsem niet verkocht voor driehonderd denaren en aan de armen gegeven? Joh 12:6 Dit zei hij echter, niet omdat hij zich om de armen bekommerde, maar omdat hij een dief was en als degene die de beurs had, droeg wat erin werd gedaan. Joh 12:7 Jezus dan zei: Laat haar begaan; zij heeft dit bewaard voor de dag van mijn begrafenis. Joh 12:8 Want de armen hebt u altijd bij u, maar Mij hebt u niet altijd. (TELOS)