PCR-test

Uit Christipedia

De PCR-test is een methode om uit te vinden om iemand besmet is met het RNA-virus SARS-CoV-2.

De test is mede gebaseerd op een reverse transcriptase polymerase chain reaction (RT-PCR). In de afkorting 'RT-PCR' staat 'RT' voor reverse transcription, niet voor 'real time'[1]. De RT-PCR bestaat uit twee stappen. De eerste stap, reverse transcriptie, is het omzetten van RNA in DNA. Dit wordt uitgevoerd door het enzym genaamd reverse transcriptase (RT-enzym). Het RNA-molecuul, dat de vorm van één streng heeft, wordt uitgebouwd tot een DNA-molecuul, dat twee strengen telt.

De tweede stap, de PCR, wordt gedaan met het DNA. Een PCR-test kan alleen op DNA worden gedaan, niet op RNA. De PCR kan alleen maar dubbelstrengsmoleculen (DNA-moleculen) vermenigvuldigen, de PCR-test kan alleen maar DNA aantonen. Ook de vermenigvuldiging van het DNA wordt door een enzym gedaan. Door verhitting tot 92 graden Celsius of meer worden de waterstofbruggen tussen de strengen verbroken. Daarna wordt de temperatuur verlaagd. Vervolgens worden de losse strengen door de PCR uitgebouwd tot twee nieuwe dubbelstrengs (DNA-)moleculen. Deze scheiding tot twee losse strengen en daaropvolgende aanvulling van elke enkelvoudige streng tot een dubbele streng, wordt meermalen herhaald. Zo ontstaan 1 → 2 → 4 → 16 → 32 enz. identieke DNA-moleculen, in een exponentiële vermeerdering.

Hoe meer herhalingen (cycli), hoe groter de kans dat men de DNA-moleculen vindt. Voor een enigermate betrouwbare test moet je het aantal herhalingen (cycli) goed kiezen.

De (methode van de) PCR-test, om het nieuwe SARS-CoV-2 virus te vinden, werd gepubliceerd op 23 jan. 2020. Een positieve uitslag betekent niet dat iemand besmettelijk is. Zo'n uitslag toont aan dat het virus er is geweest en niet of het nog aanwezig is. Iemand is besmettelijk als hij of zij het virus uitscheidt en het in speeksel, ademhaling is terug te vinden. Dit kan men aantonen met een goede PCR.[2]

Voetnoot

  1. Verhoor Dr Peter Borger - Moleculair Bioloog. Youtube.com: Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie, 24 nov. 2020. Over reverse transcriptase op ca. 16 u 45 sec.
  2. Prof. Dr. Pierre capel - Emeritus Hoogleraar in de Experimentele Immunologie. Youtube.com: Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie, 19 feb, 2021. Vanaf 37 min 40 sec.