Peter Borger

Uit Christipedia

Pieter, roepnaam Peter, Borger (geb. 27 dec 1965, Giethoorn) is een moleculair bioloog en criticus van de naturalistische evolutietheorie. In 2003 werd hij christen[1].

Hij heeft biologie gestudeerd in Groningen. In 1993 studeerde hij af in de moleculaire genetica en de biochemie. In 1998 promoveerde hij op een studie van de wijze waarop genen in afweercellen aan- en uitgezet worden, inzonderheid genregulatie in T-cellen van het afweersysteem[2]. Hij is deskundig op het onderwerp PCR-test[3].

Als onderzoeker heeft hij 10 jaar gewerkt aan de universiteit van Bazel (Zwitserland), 2,5 jaar aan de universiteit van Sydney (Australië, 2001-2003) en 4 jaar aan die van Zürich (Duitsland). Hij is redacteur geweest van twee wetenschappelijke tijdschriften. Hij is thans (2021) onderzoeker bij de Duitse christelijke vereniging Wort und Wissen op het terrein van de genetica.

In zijn boek Terug naar de oorsprong. Of hoe de nieuwe biologie het tijdperk van Darwin beëindigt (2009; tweede, herziene druk 2021) biedt hij een creationistisch alternatief. Hij stelt dat natuurlijke selectie van best aangepaste mutanten geen genetische informatie schept. Tegenover de Darwins theorie stelt hij het oorspronkelijke bestaan van oerorganismen met baranomen, dat zijn genomen die groter zijn dan de genomen van hedendaagse organismen. Borger betoogt dan ook[4]:

 1. er bestaat geen universele gemeenschappelijke afstamming, maar er zijn meerdere onafhankelijke oorsprongen;
 2. natuurlijke selectie kan het genoom, dat meerdere backup-systemen bevat, niet verklaren;
 3. chimpansee en mens zijn niet 1% verschillend in hun DNA, maar 15-20%;
 4. leven is geen louter materialistisch fenomeen, maar gegrond op een immateriële zaak: informatie.
 5. alle genetische informatie was er vanaf het begin en evolutie is een herschikking van deze informatie;
 6. het leven moet, gezien de belangrijke rol van informatie, zijn oorsprong hebben in een intelligent ontwerp.
 7. organismen moeten begrepen worden als ontworpen, adapteerbare machines

Een emeritus hoogleraar biologie merkte over dat boek op: "Met dit boek heeft Peter Borger een zeer interessant en actueel alternatief voor de darwinistische stelling geproduceerd, het meest beproefde en mislukte voorstel in de geschiedenis van de wetenschap. Hopelijk zal dit boek helpen om haar langverwachte ondergang als een rationele verklaring voor het grote mysterie van organische evolutie te verzekeren."[5]

Bron

Verhoor Dr Peter Borger - Moleculair Bioloog. Youtube.com: Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie, 24 nov. 2020. Hij wordt verhoord over zijn kritiek op de gehanteerde PCR-testmethode voor het vinden van sporen van het virus SARS-CoV-2 bij mensen.

Voetnoten

 1. Het grote 2021-jaaroverzicht van de Blauwe Tijger samen met Peter Borger! Youtube.com: Blue Tiger Studio, 14 dec. 2021. Duur: 1 uur 51 min. 31 sec. Op 17 min. 33 sec. meldt hij zijn bekeringsjaar.
 2. Peter Borger, Regulation of T cell cytokine gene expression. Studies in healthy and asthmatic subjects. Groningen, 1998. Proefschrift.
 3. Verhoor Dr Peter Borger - Moleculair Bioloog. Youtube.com: Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie, 24 nov. 2020. Hij wordt verhoord over zijn kritiek op de gehanteerde PCR-testmethode voor het vinden van sporen van SARS-CoV-2 bij mensen.
 4. Bericht van Pieter Borger op Twitter.com, 26 nov. 2021.
 5. Oorspronkelijk: "With this book Peter Borger has produced a very interesting and up to date alternative to the Darwinian thesis, the most tested and failed proposal in the history of science. Hopefully this book will help ensure its long overdue demise as a rational explanation for the great mystery of organic evolution." (John A. Davison, Professor Emeritus of Biology, University of Vermont, USA.). Aangehaald op https://www.bol.com/nl/p/terug-naar-de-oorsprong/1001004007526192/