Ptolemaeus IV Philopater

Uit Christipedia
Portret van Ptolemeüs IV Philopator op een tetradrachme geslagen in Sidon in 200-202 v. Chr. onder Ptolemeüs V. De keerzijde van de munt heeft een adelaar en het opschrift PTOLEMAIOU FILOPATOROS.

Ptolemaeus IV Philopator (Grieks: Πτολεμαῖος Φιλοπάτωρ, Ptolemaĩos Philopátōr) was koning van Egypte van 222/221-204/205 v.Chr., uit de dynastie der Ptolemaeën in de Grieks-Romeinse tijd. Hij was de vierde farao van het Ptolemeïsche Egypte. Onder zijn regering begon het verval van het Ptolemeïsche koninkrijk.

Kaart: lichtgroen gearceerd is het rijksgebied van Ptolemaeus IV.


Hij werd geboren in 245 v.Chr. Zijn naam betekent ‘Vaderlievende’. Hij was de zoon van Ptolemaeus III Euergetes I en Berenice II van Egypte. In 221 v.Chr. nadat hij farao was geworden, vermoordde hij zijn moeder. In 220 v.Chr. trouwde hij met zijn zus Arsinoë III.

Filopater is de grootste tegenstander der Joden in het apocriefe boek 3 Makkabeeën, dat gebeurtenissen beschrijft die in Jeruzalem en Alexandrië zouden zijn voorgevallen.

Bron

Art. Ptolemaeus IV Philopator, Wikipedia.nl. Hiervan is op 31 jan. 2014 tekst verwerkt. Ook de Duitse en Engelse lemma's zijn geraadpleegd.