Pure Fashion (org.)

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pure Fashion is een door rooms-katholieke vrouwen opgerichte Amerikaanse organisatie die eerbare kleding en reinheid onder tienermeisjes zoekt te bevorderen.

Pure Fashion is voortgekomen uit Challenge Clubs, groepen voor meisjes in de roomskatholieke kerken. De organisatie is ca. 1998 ontstaan. De wereldse mode was toen korte truitjes en jeans met lage taille. Het viel niet mee om de buiken van de meisjes bedekt te houden. Latere mode had weer andere nadelen: onthullen van de borstpleet, laag uitgesneden halsopening, spaghettibandjes. Pure Fashion wil tegenover de op seksuele aantrekking toegespitste wereldse mode aanmoedigen tot een eerbaar alternatief. 

In 2008 waren er 18 afdelingen, groepen van tienermeisjes, die modeshows hielden waarin kleding werd getoond die aan bepaalde criteria van eerbare kleding voldoet, zoals:

  • de halsopening niet lager dan vier vingers onder het sleutelbeen
  • niet-strakke broeken
  • ondergoed bedekt houden, het moet geen ‘bovengoed’ worden

De “Pure Fashion show” in Atlanta in 2006 werd bezocht door 2200 mensen.

Volgens Brenda Sharman, de leidster van Pure Fashion en zelf een voormalig model (2008), is mode te divers om er harde en snelle regels voor op te stellen.

Pure Fashion wil kinderen erop wijzen dat bepaalde kleding bij bepaalde gelegenheden passend is en bij andere niet. Een vrouw moet stilstaan bij haar beweegreden wanneer ze kleding kiest. Brenda Sharman: "Getting dressed with the intention to be pure is different from getting dressed with the intention to lure." ("Aankleden met de bedoeling om zuiver te zijn is iets anders dan aankleden met de bedoeling te lokken.")

Vrouwen geven door kleding een indruk, ze moeten zich bewust zijn van boodschap die ze door hun kleding uitzenden. Een vrouw die zich bewust eerbaar kleed bewijst een dienst aan het andere geslacht, zij zendt geen seksuele prikkels naar de harten en gedachten van jongens en mannen.

Modeshow georganiseerd door de internationale christelijke organisatie Pure Fashion (2007). Foto's door Ben Vigil[1].

Bron

Martha Waggoner, Strike a pose – for virtue and modesty, SeatlleTimes.com, 19 maart 2008.

Meer informatie

Website van de organisatie: www.purefashion.com

Voetnoot

  1. Foto's overgenomen van PureFashion.com, geplaatst met toestemming van de fotograaf Ben Vigil.