Ravi Zacharias

Uit Christipedia

Ravi Zacharias (1946 — 2020) was een Canadees-Amerikaanse christelijke apologeet, schrijver en predikant, en de oprichter van de apologetisch-evangelisatorische organisatie Ravi Zacharias International Ministries (RZIM).

Hij was ook gastheer van het wekelijkse radioprogramma Let My People Think, te horen op meer dan 1.500 stations wereldwijd.

Frederick Antony Ravi Kumar Zacharias, zoals hij voluit heette, werd op 26 maart 1946 geboren in Madras, een stad in India, en grootgebracht in een nominaal anglicaans gezin, dat een vrijzinnige Anglicaanse gemeente bezocht. Zacharias verklaarde dat hij zich niet heeft kunnen herinneren dat hij daar ooit de prediking van het evangelie heeft gehoord. Op zijn 17de nam hij Jezus Christus als zijn Heer en Heiland aan toen hem in het ziekenhuis, na zijn mislukte zelfmoordpoging, de woorden van de Heer Jezus uit het Johannesevangelie werden voorgelezen: "Omdat ik leef, zult u leven". Als twintiger verhuisde hij in 1966 naar Canada, later naar de Verenigde Staten.

In 1983 sprak hij op uitnodiging van Billy Graham op een internationale conferentie van evangelisten in Amsterdam. Hij had oog voor de denker, de vraagsteller achter de vragen. Iemand heeft van hem gezegd: "Hij zag de bezwaren en vragen van anderen niet als iets dat afgewezen moest worden, maar als een roep van het hart die beantwoord moest worden. Mensen waren geen logische problemen die erop wachten te worden opgelost; het waren mensen die de persoon van Christus nodig hadden."

Ravi Zacharias International Ministries, door hem opgericht in 1984 in Canada, is een op de Bijbel gegronde bediening die voornamelijk is gericht op wereldwijde evangelisatie, ondersteund door apologetiek. De missie is “helping the thinker believe and the believer think” ("de denker helpen om te geloven en de gelovige om te denken"). De organisatie ondersteunt evangelisten in moeilijke gebieden en opkomende leiders, mensen die de cultuur kunnen beïnvloeden.

In 2004 richtte hij met hulp van Alister McGrath het Oxford Centre for Christian Apologetics op.

In zijn leven heeft Zacharias 10 eredoctoraten ontvangen als erkenning voor zijn publieke inzet voor het christelijke denken. Chuck Colson noemde Zacharias "de grote apologeet van onze tijd".

Zacharias overleed 20 mei 2020 op vierenzeventigjarige leeftijd, slechts twee maanden nadat bij hem kanker was geconstateerd. Hij liet een vrouw (Margie), twee dochters (Sarah, Naomi) en een zoon (Nathan) achter.

Enkele maanden later werd bekend dat Zacharias zich jarenlang schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik. In december bevestigde de geschokte Ravi Zacharias International Ministries het wangedrag van haar stichter.[1]

Boeken

Hij schreef 28 boeken, die betrekking hebben op het christendom. Voor Can Man Live Without God (1994) kreeg hij de Gold Medaillon Book Award van de Evangelical Christian Publishers Association. Ook voor de Logic of God (2019) viel hij in de prijzen van deze vereniging van uitgevers. Zijn Light in the Shadow of Jihad (2002) en The Grand Weaver (2007) werden bestsellers onder christenen. Het laatste boek is in het Nederlands verschenen met de titel "De Grote Wever".

Bronnen

Ravi Zacharias, Conservapedia.com. Tekst hiervan is vertaald en verwerkt op 21 mei 2020.

Ravi Zacharias, en.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is vertaald en verwerkt op 21 mei 2020.

Apologeet Ravi Zacharias overleden, RD.nl, nieuwsbericht 20 mei 2020.

Obituary: Ravi Zacharias, RZIM.org. Geraadpleegd 21 mei 2020

Meer informatie

Ravi Zacharias, Conservapedia.com.

Ravi Zacharias, en.wikipedia.org.

Obituary: Ravi Zacharias, RZIM.org. Geraadpleegd 21 mei 2020. Uitgebreide biografie.

Voetnoot