Safraan

Uit Christipedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De saffraanplant is een krokusplant.

Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus (Crocus sativus), een kostbare specerijplant, een bolgewas met violetkleurige bloemen.

Gele meeldraaden en rode stijlen met aan hun spits de roodgele stempels.

Gewinning. Voor de kostbare saffraan worden delen van de stampers handmatig geoogst: de stijlen en de stempels, die zowel smaak- als kleurstof zijn. Na het oogsten worden de stijlen en stempels gedroogd. De hoogste kwaliteit saffraan komt van de roodgele stempels, het bovenste deel van de gedroogde stijlen. De sterk riekende stempels leveren, gedroogd zijnde, de bekende saffraan op.

Voor een kilo gedroogde saffraan zijn circa 150.000 bloemen nodig, wat overeenkomt met een areaal van circa 2000 m2 saffraanplanten. De arbeidsintensieve teelt maakt saffraan tot een kostbare specerij, het wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. De grootste productie saffraan komt uit Iran.

Geur. Saffraan heeft een bittere smaak en een aangenaam aroma dat doet denken aan honing.

Saffraan is onder de beelden van de lieftalligheid der bruid in Hooglied.

Saffraan

Hoo 4:12  Een gesloten tuin bent u, Mijn zuster, Mijn bruid, ... Hoo 4:13  Uw scheuten vormen een paradijs van granaatappelbomen met de beste vruchten, hennastruiken en nardusplanten, Hoo 4:14  nardus en saffraan, ... (HSV)

Bronnen

H. Zeller, Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk. Tweede deel K - Z. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872) s.v. Saffraan. De tekst van dit lemma is op 8 juni 2019 onder wijziging verwerkt.

Saffraan, nl.wikipedia.org. Tekst hiervan is op 8 juni 2019 onder wijziging verwerkt.