Sederot

Uit Christipedia

Sederot, ook geschreven Sderot, is een stad in het zuiden van Israël. Van alle steden in Israël heeft Sederot van 2001 - 2016 het meest geleden door raketten afgeschoten uit de Gazastrook[1]. Sederot staat bekend als de 'bunkerhoofdstad' van de wereld.

In 2006 had de stad 19.800 inwoners.

Ligging van Sederot

De Hebreeuwse naam is שדרות en betekent "boulevard". De Arabische naam is سديروت.

De gemeentelijke oppervlakte bedraagt 5 km². De stad ligt op nauwelijks 3 kilometer van de Gazastrook.

Geschiedenis

Sederot ligt op de plaats van het voormalige Palestijnse dorp Najd, waarvan de 600 bewoners ten tijde van de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 zijn gevlucht. Volgens de Palestijnse lezing werden 719 mensen op 13 mei 1948 verdreven tijdens de Operatie Barak door de Negev-brigade. Hun 139 huizen werden daarna gesloopt[2].

De eerste bewoners in 1953 waren Joden uit het zuidoosten van Turkije, het noorden van Irak en Perzië toen de plaats nog een doorgangskamp was. De eerste huizen werden in 1954 voltooid.

In de jaren negentig kwamen er vele immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie bij. Meer dan de helft van de inwoners bestaat uit Russische immigranten (stand 2015[1]). Sederot verwierf stadsrechten in 1996.

Bekende politici

De stad is bekend als woonplaats van de voormalige Israëlische minister van Defensie Amir Peretz (Arbeidspartij), die er eveneens burgemeester was. Voormalig premier Ariël Sharon (Likoed, Kadima) bezat een boerderij ten oosten van de stad.

Beschietingen

Sederot wordt met grote regelmaat beschoten met Qassam-raketten of Gradraketten vanuit het noorden van de dichtbijgelegen Gazastrook. De raketaanvallen begonnen in 2001. De terreurorganisatie Hamas heeft ooit gezegd dat ze van Sederot een dode stad zullen maken[1]. Duizenden raketten zijn doelgericht afgevuurd op de burgerbevolking. De beschietingen gaan ondanks wapenstilstanden vaak gewoon door. In de periode 2001-2016 zijn 50 doden gevallen en raakten ongeveer 2000 mensen gewond. De wonderen van mensen die op het nippertje aan de dood ontsprongen zijn vele[1].

Restanten van Qassam-raketten die in of bij Sderot zijn neergekomen.

Onder de bewoners van de stad heerst dagelijks angst voor de raketten. Zodra het luchtalarm gaat heeft men 20 seconden om te vluchten naar een kelder of een van de versterkte betonnen bushokjes. De beschietingen hebben een uittocht van de Joodse bewoners tot gevolg.

Christenheid

In Sederot is een Russisch-talige Messiaanse gemeente, genaamd "De stad van het leven"[3] (stand 2015[1]). Op het gebouw waar de samenkomsten worden gehouden, kwam eens een Qassamraket neer. De raket raakte alleen de muur van de schuilkelder.

Bron

Artikel Sderot, Wikipedia.nl. De tekst hiervan is verwerkt op 25 nov. 2016.

Voetnoot

Een schuilkelder voor raketaanvallen in Sderot.
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Israël Gemeentenieuws, 31e jaargang nr. 1, febr. 2016. Uitgave van het Comité Gemeentehulp Israël (CGI).
  2. Bron: http://www.palestineremembered.com/
  3. Hamas wilde er een dode stad van maken.