Sisak

Uit Christipedia

Sisak, buiten de Bijbel genoemd Sjosjenk I, was koning over Egypte van 945-924 v. Chr.[1]. Hij ontving Jerobeam vriendelijk en beoorloogde koning Rehabeam van Juda.

Hij was de eerste Farao uit de 22e dynastie. Hij leefde ten tijde van Salomo en bood asiel aan Salomo's tegenstander Jerobeam.

Hij zetelde in Bubastis (het tegenwoordige Zakazik) in de Delta. Deze plaats heet in de Bijbel Pi-Beseth. Op monumenten heet hij "lieveling van Ammon" (Ammon is een Egyptische afgod).

1100 - 1000 v.C. < Israël 1000 - 900 v.C.[2] > 900 - 800 v.C.
BaësaNadabAsaAbiaJerobeam ISisakRehabeamSisakSalomoDavid

Toen Jerobeam koning van Israel was geworden, trok Sisak tegen Jeruzalem, in het 14de jaar van Rehabeam, koning van Juda, in 926 v. Chr.[1]. Hij roofde de schatten van het huis van Israëls God en van het koninklijk paleis.

Campagne van Sisak in Juda en Israël

In de tempel van Ammon in Thebe wordt de overwinning uitgebeeld. Op een muur staat de lange lijst van door hem overwonnen Aziatische districten en steden, waaronder "Judha malek" (d.w.z. "het koninkrijk Juda") en de namen van verschillende steden in Israël en Juda.

Voetnoot

  1. 1,0 1,1 Volgens een tijdbalk van Stichting De Oude Wereld (opgegaan in het Logos Instituut).
  2. De jaartallen zijn meerendeels ontleend aan Bijbels ontstaansmodel; tijdbalk Masoreten (Stichting De Oude Wereld, 2009).