Soemer

Uit Christipedia

Soemer of Sumer (Bijbel: Sinear; Egyptisch Sangar, Bijbels Sinear) is de oude naam van een rijk, een cultuur, een landstreek en een antieke beschaving in het zuidoosten van het hedendaagse Irak, waar de rivieren Eufraat en Tigris uitmonden in de Perzische Golf. De inwoners werden Soemeriërs genoemd. Het landschap werd later Babylonië genoemd. De stad Ur, waar Abram vandaan kwam, lag in Soemer.

Kaart: Ligging van Soemer (Sumer) in de benedenloop van de Eufraat en de Tigris
Hoofdsteden in Beneden-Mesopotamië, met de oude kustlijn van de Perzische golf. Deze kustlijn lag noordelijker dan de huidige.

De Soemeriërs noemden hun land ki-en-gir (het land van de beschaafde heersers). De naam 'Soemer' is een naam door de Akkadiers gegeven; Akkadisch: soe-meroe.

Waarschijnlijk duidt 'Sinear' in de Bijbel op Soemer.

Soemer en Akkad opgegaan in het Oud-Babylonische Rijk (o.a. Hammurabi). Babylonië is de naam die de Grieken gaven aan het Nieuw-Babylonische Rijk (o.a. Nebukadnezar). Soemer is de naam die ook algemeen gegeven wordt aan het zuidelijke deel van Babylonië, vergelijkbaar met de naam Akkad voor het noordelijke deel.

Soemer is bij benadering de land van het hedendaagse Bagdad tot de Perzische golf. In de Soemerische tijd lag Soemer aan zee, of eigenlijk reikte de Perzische Golf tot aan Soemer, en mondden de Eufraat en de Tigris gescheiden in de Golf uit.

Soemer was een vroege hoogontwikkelde beschaving, de oudste waarvan we overblijfselen hebben.

Het Soemerische rijk bestond uit een reeks stadstaten, ieder met een eigen vorst. De leider van de machtigste stadstaat werd erkend als de koning van de regio.

De Soemeriërs hadden contacten met de Indusbeschaving.

Bronnen

Bromiley, Geoffrey W., The International Standard Bible Encyclopedia, Revised. Wm. B. Eerdmans, 1988, 2002. Lemma: Sumer, sumerians.

Art. Sumer op Wikipedia.nl. Hieruit is tekst genomen en verwerkt op 30 nov. 2012.