Naar inhoud springen

Filippus (viervorst): verschil tussen versies

75 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Filippus''' was ten tijde van Johannes de Doper en de Heer Jezus Christus viervorst over Iturea en Trachonitis. Zijn bewind duurde van 4 v....')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Filippus''' was ten tijde van [[Johannes de Doper]] en de [[Heer Jezus Christus]] viervorst over [[Iturea]] en [[Trachonitis]]. Zijn bewind duurde van 4 v. – 34 n. Chr.
 
Lukas noemt hem in zijn evangelie:<blockquote>''Lu 3:1  In het vijftiende jaar nu van de regering van keizer Tiberius, toen Pontius Pilatus stadhouder was over Judea en Herodes viervorst over Galilea en zijn broer Filippus viervorst over Iturea en het land Trachonitus en Lysanias viervorst over Abilene, (TELOS)''</blockquote>Hij was een zoon van [[Herodes de Grote]] bij Kleopatra van Jeruzalem. (In de stamboom hiernaast wordt hij aangeduid als Filippus II). afbeelding Hij was de jongste zoon van Herodes. Van vaders kant was hij een halfbroer van [[Herodes Antipas]]. Filippus wordt wel aangeduid als Filippus III, ter onderscheiding van zijn halfbroer Filippus III, met wiens dochter Salome hij trouwde. 
[[Bestand:Familie van Herodes de Grote.jpg|geen|miniatuur|1003x1003px]]
Na Herodes’ dood in 4 v.C. werd diens rijk door de keizer Augustus '''verdeeld''' onder zijn zonen. Bijna de helft van het rijk, namelijk Judea, Samaria en Idumea, had [[Archelaüs]], de oudste dan levende zoon. Deze drie gebieden vormden de Romeinse provincie [[Judea]]. Een vierde part van Herodes’ gebied, namelijk [[Galilea]] en het land over de Jordaan viel ten deel aan [[Herodes Antipas]]. Een ander vierde deel, namelijk [[Iturea]] en [[Trachonitis]], had Filippus, de jongste zoon. 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.