Naar inhoud springen

Gamaliël I: verschil tussen versies

3 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Gamaliël''' (ca. 9-50 na Chr.) was een vermaarde Schriftgeleerde, lid van het hoogste Joodse rechtscollege, het Sanhedrin (Hand. 5:34-40), en de leermeester va...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Gamaliël''' (ca. 9-50 na Chr.) was een vermaarde Schriftgeleerde, lid van het hoogste Joodse rechtscollege, het Sanhedrin (Hand. 5:34-40), en de leermeester van de apostel Paulus (Hand. 5: 34 v.; 22 : 3). Paulus getuigde:<blockquote>''Hnd 22:3 Ik ben een Joods man, geboren in Tarsus in Cilicie, maar opgevoed in deze stad, aan de voet van Gamaliel onderwezen naar de gestrengheid van de voorvaderlijke wet, en ik was een ijveraar voor God, zoals u allen vandaag bent; (TELOS)''</blockquote>Over de betekenis van de naam Gamaliël, die in de Bijbel aan meerdere personen toekomt, zie [[Gamaliël (naam)]]
 
Hij was, volgens de overlevering, een kleinzoon van Hillel, en wordt in de Talmud ''de oude'' genoemd, ter onderscheiding van zijn gelijknamige kleinzoon (Gamaliël II), die tegen het einde der eerste eeuw na Chr. leefde.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.