Naar inhoud springen

Tamar: verschil tussen versies

152 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Tamar''' (= "palmboom") of ''Thamar'' is in de Bijbel de naam van vier vrouwen en van een plaats in het zuiden van Israël.
[[Bestand:Judah and Tamar by J.Tissot.jpg|miniatuur|450x450px|"De ontmoeting van Juda en Tamar". Schilderij door James Tissot.]]
 
De Hebreeuwse naam is תמר, Tamar, en betekent "palmboom". Het Strongnummer is 08559. De naam komt 24x voor in het Oude Testament. Er zijn drie vrouwen en een plaats die de naam Tamar dragen:
 
1. Tamar was eerst de vrouw van Er, een zoon van Juda. Zij was een Filistijnse (vgl. Gen. 38 en Gen 49:8-12; 1 Kron. 2:4)<ref>Aldus Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht.'' Boekencentrum, 1987. Commentaar bij Matth. 1:3. Onduidelijk is de grond waarop dit wordt beweerd. </ref>.
 
<blockquote>''Ge 38:6 Juda nu nam een vrouw voor Er, zijn eerstgeborene, en haar naam was Thamar. (SV)''</blockquote>Na de dood van Er werd zij de vrouw van [[Onan]], eveneens een zoon van Juda. Onan weerhield zijn zaad van haar en werd hierom door God gedood. Thamar, weduwe, vermomde zich als een [[hoer]] en liet haar schoonvader Juda, die meende dat zij een hoer was, tot haar ingaan. Zij werd zwanger en baarde een tweeling, [[Perez]] en [[Zera]]. <blockquote>''1Kr 2:4 Maar Thamar, zijn schoondochter, baarde hem Perez en Zerah. Al de zonen van Juda waren vijf. (SV)''</blockquote>Zij en haar zoon Perez worden vermeld in Mattheüs' [[Evangelie naar Mattheüs/Commentaar/Hoofdstuk 1|geslachtsregister]] van onze Heer Jezus Christus. [[Bestand:Desolation of Tamar by J.Tissot.jpg|miniatuur|502x502px|Tamar ontredderd na haar verkrachting door haar halfbroer Amnon. ]]
2. Tamar de knappe dochter van [[David]] en [[Maächa]]. Haar broer was [[Absalom]], de derde zoon van David.
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.