Naar inhoud springen

Maarten Luther: verschil tussen versies

31 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Maarten Luther''' (1483 - 1546) is een van de bekendste kerkhervormers uit de geschiedenis.
[[Bestand:Lucas Cranach (I) workshop - Martin Luther (Uffizi).jpg|miniatuur|353x353px]]
Luther zag in dat Christus zijn zonden van hem had genomen en hij door het geloof Christus’ gerechtigheid ontving. Bij de ontdekking van die wonderlijke ruil – mijn zonden voor Zijn gerechtigheid - ging voor Luther naar eigen zeggen de poort van het paradijs open.
 
In de stad Erfurt werd hij monnik in het Augustijnenklooster.
[[Bestand:Lucas Cranach (I) workshop - Martin Luther (Uffizi).jpg|miniatuur|353x353px]]
Luther zag in, door goed de Bijbel te lezen, dat Christus zijn zonden van hem had genomen en hij door het geloof Christus’ gerechtigheid ontving. Bij de ontdekking van die wonderlijke ruil – mijn zonden voor Zijn gerechtigheid - ging voor Luther naar eigen zeggen de poort van het paradijs open.
 
In oktober 1417 spijkerde hij zijn beroemde 95 stellingen op de kerk in Wittenberg. Hierin stelde hij verschillende misstanden in de kerk aan de kaak. Hij protesteerde onder meer tegen het door Johann Tetzel ontwikkelde aflaatsysteem. Die gebeurtenis is het begin van de Reformatie, de godsdienstige beweging die in de zestiende eeuw de katholieke kerk van binnenuit probeerde te hervormen.
 
in 1421 werd de kerkhervormer geëxcommuniceerd.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.