Naar inhoud springen

Transgenderisme: verschil tussen versies

251 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Transgenderisme''' kan betekenen (1) het verschijnsel van mannen die (gedeeltelijk) als vrouw leven of vrouwen die (gedeeltelijk) als man leven, zonder een volledige geslachtsaanpassing te willen ondergaan; zie [[Transgender]]; (2) de ''transgenderbeweging'' is, een snel opkomende geestesstroming die het maatschappelijk aanvaardbaar acht of zelfs wil maken dat een man, die zich meer vrouw dan man voelt, zich blijvend uitgeeft voor vrouw, of, omgekeerd, een vrouw, die zich meer man dan vrouw voelt, zich blijvend uitgeeft voor man.
 
Kerngedachten van de beweging (ideologisch transgenderisme) zijn:
* de geslachtsrol (gender) is slechts een sociale constructie, een sociaal-cultureel product.
* gevoelen van geslachtelijke identiteit is doorslaggevender dan biologisch geslacht, het gevoel betekent meer dan het lichaam. 
* een mens mag zijn wat of wie hij wil zijn.
Het ideologische transgenderisme verloochent de betekenis van ons ingeboren geslacht. Ons man- of vrouw-zijn wordt bepaald door onze chromosomen. Als iemand en y-chromosoom heeft is hij op aarde voor altijd een man; zo niet, dan is zij voor altijd een vrouw. Ons geslacht is geschreven in de DNA-code in alle 37.2 biljoen cellen van ons lichaam.
 
== Meer informatie ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.