Naar inhoud springen

Paradijs: verschil tussen versies

13 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''paradijs '''is de heerlijke plaats waar de eerste mensen, Adam en Eva, aanvankelijk vertoefden en die een aards evenbeeld is van een gelijknamig gelukzalig...')
 
Regel 15:
Het woord 'paradijs' wordt ook gebruikt voor de plaats waar de zaligen (verlosten en gelukkigen) na hun aardse leven naar toe gaan: een oord van hemelse gelukzaligheid. In het Nieuwe Testament komt het woord 'paradijs' drie keer voor (Luc. 23:43, 2 Cor. 12:4), Opb 2:7)
 
In Opb. 2:7 is sprake van 'het paradijs van God'. God is schepper en '''eigenaar''' van dat zalige oord. 
In Opb. 2:7 is sprake van 'het paradijs van God'. God is schepper en '''eigenaar''' van dat zalige oord. <blockquote>''Opb 2:7 Wie een oor heeft, laat hij horen wat de Geest tot de gemeenten zegt. Wie overwint, die zal Ik te eten geven van de boom van het leven die in het paradijs van God is.'' ''''(TELOS)''''</blockquote>Vergelijk de aardse hof van Eden: Genesis vermeldt uitdrukkelijk dat God de hof van Eden geplant heeft. <blockquote>''Ge 2:8 Ook had de HEERE God een hof geplant in Eden, tegen het oosten, en Hij stelde aldaar den mens, dien Hij geformeerd had.'' ''''(SV)''''</blockquote>Het hemelse paradijs heeft God '''bestemd voor de ontslapen rechtvaardigen'''. Het aardse paradijs had Hij bestemd voor de eerste mensen; "Hij stelde aldaar de mens"  (Gen. 2:8).
 
<blockquote>''Opb 2:7 Wie een oor heeft, laat hij horen wat de Geest tot de gemeenten zegt. Wie overwint, die zal Ik te eten geven van de boom van het leven die in het paradijs van God is.'' (TELOS)</blockquote>
In het Nieuwe Testament komt het woord 'paradijs' de eerste maal voor in Luc. 23:43, waar de gekruisigde Heiland tegen een van de medekruiselingen, die in Hem geloofde, zei: <blockquote>''Lu 23:43 En Hij zei tot hem: Voorwaar, Ik zeg u: vandaag zult u met Mij in het paradijs zijn. ''(TELOS)''''</blockquote>In het paradijs is '''Christus''' op een bijzondere wijze tegenwoordig. De ontslapen heilige leeft er '''met Hem''', dus geen eenzaam bestaan. De apostel Paulus noemt de toestand van met Christus te zijn zelfs "verreweg het beste". De toestand van de ontslapene is '''gelukzalig'''.<blockquote>''Flp 1:21 Want te leven is voor mij Christus en te sterven is winst. ''Flp 1:22 Maar moet ik blijven leven in het vlees, dan is dat voor mij de moeite waard, en wat ik moet kiezen, weet ik niet;'' ''Flp 1:23 maar ik word van beide kanten gedrongen: ik verlang ernaar heen te gaan en met Christus te zijn, want dit is verreweg het beste;'' ''Flp 1:24 maar in het vlees te blijven is nodiger ter wille van u.'' ''(TELOS)''''</blockquote>Voor rechtvaardige Israelieten is het paradijs '<nowiki/>'''de schoot van Abraham'''<nowiki/>', waar zij nabij hun aartsvader Abraham zullen zijn. <blockquote>''Lu 16:22 Het gebeurde nu dat de arme stierf en door de engelen werd gedragen in de schoot van Abraham. ''Lu 16:23 De rijke nu stierf ook en werd begraven. En toen hij in de hades zijn ogen opsloeg, terwijl hij in pijnen verkeerde, zag hij Abraham uit de verte, en Lazarus in zijn schoot.'' ''(TELOS)''''</blockquote>De apostel Paulus kende iemand die tijdelijk was '''opgenomen''' in het paradijs en daar onuitsprekelijke woorden hoorde:<blockquote>''2Co 12:3 En ik weet van zo’n mens (of het was in het lichaam of zonder het lichaam, weet ik niet, God weet het) ''2Co 12:4 dat hij werd opgenomen in het paradijs en onuitsprekelijke woorden hoorde, die het een mens niet geoorloofd is te spreken.'' ''(TELOS)''''</blockquote>In het paradijs is de '''Boom van het Leven'''.<blockquote>''Opb 2:7 Wie een oor heeft, laat hij horen wat de Geest tot de gemeenten zegt. Wie overwint, die zal Ik te eten geven van de boom van het leven die in het paradijs van God is. ''(TELOS)''''</blockquote>De zaligen in het paradijs verblijven er in '''afwachting''' van de opstanding uit de doden. De Zoon van God zal ze opwekken in een nieuw, onsterfelijk lichaam.
 
Vergelijk de aardse hof van Eden: Genesis vermeldt uitdrukkelijk dat God de hof van Eden geplant heeft. 
 
<blockquote>''Ge 2:8 Ook had de HEERE God een hof geplant in Eden, tegen het oosten, en Hij stelde aldaar den mens, dien Hij geformeerd had.'' (SV)</blockquote>
 
Het hemelse paradijs heeft God '''bestemd voor de ontslapen rechtvaardigen'''. Het aardse paradijs had Hij bestemd voor de eerste mensen; "Hij stelde aldaar de mens"  (Gen. 2:8).
 
In het Nieuwe Testament komt het woord 'paradijs' de eerste maal voor in Luc. 23:43, waar de gekruisigde Heiland tegen een van de medekruiselingen, die in Hem geloofde, zei: 
 
<blockquote>''Lu 23:43 En Hij zei tot hem: Voorwaar, Ik zeg u: vandaag zult u met Mij in het paradijs zijn. ''(TELOS)</blockquote>
 
In het paradijs is '''Christus''' op een bijzondere wijze tegenwoordig. De ontslapen heilige leeft er '''met Hem''', dus geen eenzaam bestaan. De apostel Paulus noemt de toestand van met Christus te zijn zelfs "verreweg het beste". De toestand van de ontslapene is '''gelukzalig'''.
 
<blockquote>''Flp 1:21 Want te leven is voor mij Christus en te sterven is winst. ''Flp 1:22 Maar moet ik blijven leven in het vlees, dan is dat voor mij de moeite waard, en wat ik moet kiezen, weet ik niet;'' ''Flp 1:23 maar ik word van beide kanten gedrongen: ik verlang ernaar heen te gaan en met Christus te zijn, want dit is verreweg het beste;'' ''Flp 1:24 maar in het vlees te blijven is nodiger ter wille van u.''(TELOS)</blockquote>
 
Voor rechtvaardige Israelieten is het paradijs '<nowiki/>'''de schoot van Abraham'''<nowiki/>', waar zij nabij hun aartsvader Abraham zullen zijn. 
 
<blockquote>''Lu 16:22 Het gebeurde nu dat de arme stierf en door de engelen werd gedragen in de schoot van Abraham. ''Lu 16:23 De rijke nu stierf ook en werd begraven. En toen hij in de hades zijn ogen opsloeg, terwijl hij in pijnen verkeerde, zag hij Abraham uit de verte, en Lazarus in zijn schoot.'' ''(TELOS)''''</blockquote>
 
De apostel Paulus kende iemand die tijdelijk was '''opgenomen''' in het paradijs en daar onuitsprekelijke woorden hoorde:<blockquote>''2Co 12:3 En ik weet van zo’n mens (of het was in het lichaam of zonder het lichaam, weet ik niet, God weet het) ''2Co 12:4 dat hij werd opgenomen in het paradijs en onuitsprekelijke woorden hoorde, die het een mens niet geoorloofd is te spreken.''(TELOS)</blockquote>
 
In het paradijs is de '''Boom van het Leven'''.<blockquote>''Opb 2:7 Wie een oor heeft, laat hij horen wat de Geest tot de gemeenten zegt. Wie overwint, die zal Ik te eten geven van de boom van het leven die in het paradijs van God is. ''(TELOS)''''</blockquote>De zaligen in het paradijs verblijven er in '''afwachting''' van de opstanding uit de doden. De Zoon van God zal ze opwekken in een nieuw, onsterfelijk lichaam.
 
Daar zowel het aardse paradijs als het hemelse paradijs heerlijke oorden zijn en een boom van het leven bevatten, is het aardse paradijs mogelijk een afbeelding, een '''aardsevenbeeld''' van het hemelse oord. Vergelijk de aardse tabernakel, dat naar een model van de hemelse tabernakel werd vervaardigd. 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.