Naar inhoud springen

Zeus: verschil tussen versies

20 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
De Griekse naam Ζευς, Zeus, komt 2x in de Bijbel voor: Hand. 14:12-13. De Statenvertaling vertaalt het Griekse woord door 'Jupiter', de Herziene Statenvertaling door 'Zeus'.
 
Volgens de godsdienstleer van Grieken en Romeinen was Zeus/Jupiter de hoogste God, aan wie de oppermacht in hemel en op aarde toegekend werd. Eens verleidde hij, in de gedaante van een stier, de lieftallige Fenicische prinses [[Europa]], naar wie het continent is vernoemd. Een zoon van Zeus was '''Korinthus''', naar wie de stad [[Korinthe (stad)|Korinthe]] is vernoemd. Een andere zoon van Zeus en de bergnimf Maia was '''[[Hermes]]. '''Bij de Grieken was Hermes vooral de god van de reizigers en de boodschapper van de goden.
 
[[Bestand:Willem de Poorter -St Paul and St Barnabas at Lystra.jpg|miniatuur|790x790px|''<nowiki/>'St. Paulus en St. Barnabas in Lystra', schilderij van Willem de Poorter, 1638. Paulus houdt afwerend zijn hand op naar de priester van Zeus. Barnabas kijkt naar de hemel.'']]
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.