Naar inhoud springen

Goede Vrijdag: verschil tussen versies

8 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 10:
 
In vele '''protestantse kerken''' is deze gedenkdag de dag bij uitstek om het heilig avondmaal te vieren.
[[Bestand:Jeruzalem. Pelgrims in een processie op Goede Vrijdag in de Via Dolorosa op weg , Bestanddeelnr 255-9769.jpg|miniatuur|412x412px|Processie op Goede Vrijdag op [[Via Dolorosa]] te [[Jeruzalem]] (1950).]]
In de '''Rooms-katholieke kerken''' is Goede Vrijdag, net als hun Aswoensdag, een dag van verplicht Vasten en Onthouding. Op Goede Vrijdag wordt geen mis opgedragen, de enige dag in het jaar waarop dat niet gebeurd. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft in 1989 voorgeschreven. "Wij bepalen dat Aswoensdag en Goede vrijdag dagen van verplichte vasten en onthouding in spijs en drank zijn en dat verder het bepalen van de wijze van de beoefening van Boete en onthouding aan het eigen geweten en initiatief van de gelovigen wordt overgelaten"<ref>Aangehaald in '[http://www.rkk.nl/abc/detail_objectID319131.html Goede Vrijdag]', een encyclopedisch artikel op RKK.nl </ref>. 
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.