Naar inhoud springen

Goede Vrijdag: verschil tussen versies

144 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
Naast de meest algemene benaming 'Goede Vrijdag' bestaan er andere benamingen voor de gedenkdag: ''Grote Vrijdag, Heilige Vrijdag, Parasceve = Voorbereidingsdag''. 
 
In het Engels heet de dag ''Good Friday'' = Goede Vrijdag. Volgens Engelse naslagwerken heeft "good" hier de betekenis ‘heilig’. Het Duitse woord is ''Karfreitag'', letterlijk ‘rouwvrijdag’; het woorddeel 'Kar' komt van een oud Duits woord voor ‘geklaag, rouw’. In het Frans spreekt men van ''vendredi saint'' (‘heilige vrijdag’).<ref>[https://onzetaal.nl/nieuws-en-dossiers/weblog/goede-vrijdag-en-witte-donderdag-herkomst/ Waar komen de aanduidingen Goede Vrijdag en Witte Donderdag vandaan?] OnzeTaal.nl, 13 april 2017. </ref> Spaans: ''Viernes Santo'' = heilige vrijdag. Portugees: ''Sexta-Feira Santa'' = heilige vrijdag. In het Deens: ''langfredag'' = lange vrijdag.
 
'''Oorspronkelijk vastendag'''. Oorspronkelijk was deze vrijdag, die vroeg in de [[kerkgeschiedenis]] is ontstaan, alleen een vastendag, terwijl het lijden van de Heiland werd herdacht in de viering van de paasnacht.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.