Naar inhoud springen

Thessalonika: verschil tussen versies

147 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
{{Tweede zendingsreis van Paulus}}
 
De stad ligt in het huidige Noord-Griekenland. De bewoners heten ''Thessalonikers'' of ''Thessalonicensen''.[[Bestand:Paulus tweede zendingsreis-Access Foundation.jpg|miniatuur|1024x1024px|''Ligging van Thessalonika in Macedonië''|geen]]Thessalonika was in Paulus’ tijd een grote handelsstad. Zij lag aan de belangrijke handelsroute ('via Egnatia') tussen Rome en het oosten van het rijk. Zie op de kaarten hierboven en hieronder. Deze beroemde heerweg liep dwars door geheel Macedonië. De afstand tussen Filippi en Thessaloníka is zo'n 150 km.
 
[[Bestand:Amfipolis en Apollonia - Bible Mapper 5.0.jpg|miniatuur|1218x1218px|geen]]
 
== Naam en stichting ==
'''Naam en stichting.''' Uitspraak van de naam: Thessalo<u>ní</u>ka (klemtoon op ''ni''). De stadThessalonika, het tegenwoordige Saloniki, ontleent haarzijn naam aan de vrouw van Cassander, koning van Macedonië, die in 315 het aan de golf van Thermae gelegen Thermae (waar zich warme bronnen bevonden) nieuw liet aanleggen en vergrootte en tot zijn residentie maakte.
 
== Bevolking ==
Regel 19 ⟶ 21:
 
== Paulus' prediking ==
Dat Paulus en Silas ook zulk een stad niet voorbijgingvoorbijgingen, ligt geheel in de lijn van zijnPaulus' methode: hij predikte bij voorkeur in de grote cultuurcentra van de oude wereld, trachtte daar de banier van het kruis te planten, en zond niet zelden van zulk een middelpunt zijn medewerkers uit in de omgeving.
 
De apostel trof in Thessalonica een talrijke Jodenbevolking aan: terwijl er in Filippi voor de Joden slechts een „gebedsplaats" was aan de rivier (Hand. 16 : 13) hadden zij te Thessalonica een synagoge (Hand. 17 : 1). Zijn prediking won slechts weinig Joden; de meesten keerden zich tegen hem; hun grote getalsterkte in de stad is een verklaring voor de invloed van hun optreden tegen Paulus bij de „oversten der stad" (Hand. 17 : 6), die door Lucas met de naam „politarchen" worden genoemd, zoals zij ook in onderscheiden inscripties heten.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.