Naar inhoud springen

Stoïsche wijsgeren: verschil tussen versies

180 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
'''Naam'''. “Stoïsch” of “Stoicijns” komt van het Griekse bijvoeglijk naamwoord στωικος, ''stoi’kos'', afgeleid van ''stoa.'' “Stoici” of “Stoicijnen” betekent “van de zuilengalerij”. De Stoicijnen ontleenden hun naam aan de '''Stoa''', de welbekende beschilderde zuilengalerij of gaanderij in Athene. De galerij was door Polygnotus rijk met schilderijen versierd.
 
'''Paulus'''. Sommige van de wijsgeren redetwistten met de apostel Paulus te [[Athene]], die de stad bezocht tijdens zijn tweede zendingsreis.<blockquote>''Hnd 17:18 En ook sommigen van Epicureïsche en Stoïcijnse wijsgeren redetwistten met hem, en ook sommigen zeiden: Wat wil deze naprater toch zeggen? En anderen: Hij schijnt een verkondiger van vreemde goden te zijn, -omdat hij hun Jezus en de opstanding verkondigde. (TELOS)''</blockquote>"Naprater", letterlijk zeiden zij "graantjespikker"<ref>Aldus een voetnoot in ''Het Nieuwe Testament; herziene Voorhoeve-uitgave'' (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982).  </ref>. De Stoïsche wijsgeren komen alleen in deze Schriftplaats voor. De hier genoemde [[Epicureïsche filosofen]] vormden een andere richting.
 
=== Zeno ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.