Naar inhoud springen

Epicurische wijsgeren: verschil tussen versies

179 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
== Paulus ==
[[Bestand:Arazzi di raffaello, cartone 02.jpg|links|miniatuur|392x392px|''Schilderij: Paulus predikt op de Areopagus in Athene, nadat onder meer Epicureeërs met hem hadden geredewist. '']]
In Athene kwam de apostel en evangelist [[Paulus]] in aanraking met epicurische filosofen, die met hem redetwistten.<blockquote>''Hnd 17:17 Hij onderhield zich dan in de synagoge met de Joden en met de godsdienstigen, en op de markt elke dag met hen die hij er aantrof. Hnd 17:18 En ook sommigen van Epicureische en Stoicijnse wijsgeren redetwistten met hem, en ook sommigen zeiden: Wat wil deze naprater toch zeggen? En anderen: Hij schijnt een verkondiger van vreemde goden te zijn, - omdat hij hun Jezus en de opstanding verkondigde.'' (TELOS)</blockquote>"Naprater", letterlijk zeiden zij "graantjespikker"<ref>Aldus een voetnoot in ''Het Nieuwe Testament; herziene Voorhoeve-uitgave'' (Vaassen: uitgeverij H. Medema, 1982). </ref>.
 
== Beoordeling ==
Regel 21:
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Aan het lemma ‘Epikurische’ is op 14 dec. 2012 tekst ontleend en verwerkt.
 
== VoetnootVoetnoten ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.