Naar inhoud springen

Melchizedek: verschil tussen versies

8 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Melchizedek''' (ook gespeld ''Melchisedek'') was 'koning van Salem, priester van God de Allerhoogste' (Hebr. 7:1). Zijn naam betekent ‘koni...')
 
Regel 9:
== Type van Christus ==
In verschillende opzichten is Melchizedek een type, een voorafschaduwing, van [[Christus]] (vgl. Hebr. 7:15):
 
* zijn ''bestaan'': Melchizedek is “zonder vader, zonder moeder, zonder geslachtsregister, zonder begin van dagen of einde van leven” (Hebr. 7:3). Daarin lijkt hij op de eeuwige Zoon van God (Hebr. 7:3). 
 
* zijn ''afstamming'': niet uit Levi, ofschoon een priester
 
* zijn ''koningschap'': Melchizedek was "in de eerste plaats naar de uitleg [van zijn naam]: koning van de gerechtigheid" (Hebr. 7:2). Jezus Christus zal een [[Koningschap van Jezus Christus|rechtvaardige Heerser]] zijn. "Zie, er komen dagen, spreekt de HEERE, dat Ik voor David een rechtvaardige SPRUIT zal doen opstaan. Hij zal als Koning regeren en verstandig handelen, Hij zal recht en gerechtigheid doen op de aarde." (Jer. 23:5)
 
* zijn ''priesterschap ''(Hebr. 6:20): niet-Levietisch, blijvend, meerder dan het Levietische.
 
* zijn ''grootheid'': Hij (de meerdere) zegende Abraham (de mindere) en Abraham gaf hem tienden (Hebr. 7:4, 7) en door Abraham ook Levi (Hebr. 7:9)
 
* zijn ''zetel'': Salem. Vrijwel algemeen wordt aangenomen dat [[Salem]], waarvan Melchizedek koning was, het latere [[Jeruzalem]] is. De Heer Jezus zal over de aarde regeren, met Jeruzalem, 'de stad van de grote Koning', als middelpunt. "Salem" betekent "vrede". Melchizedek wordt eerst genoemd "koning van de gerechtigheid" en daarna "koning van de vrede" (Hebr. 7:2). Door de (eerste) gerechtigheid van Christus is daarna vrede met God, vrede in het duizendjarig [[vrederijk]] mogelijk en vrede in het hart mogelijk. 
 
* zijn ''zegening'': Melchizedek zegende "hem die de beloften had" (Hebr. 7:6), dat is Abraham. De Heer Jezus zal het nageslacht van Abraham, het overblijfsel van Jacob,  zegenen en het maken tot een zegen onder de heidenen (Zac. 8:13). 
 
* zijn ''ontvangen ''tiende: de geschenken van de volken zullen te Jeruzalem worden gebracht
 
Jezus Christus is voor altijd priester geworden, naar de orde van Melchizedek.<blockquote>''Heb 6:20 waar Jezus als voorloper voor ons is ingegaan, naar de orde van Melchizedek hogepriester geworden tot in eeuwigheid.'' (TELOS)</blockquote>
 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.