Naar inhoud springen

Melchizedek: verschil tussen versies

329 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Melchizedek''' (= "mijn koning is gerechtigheid") (ook gespeld ''Melchisedek'') was 'koning van [[Salem|Salem,]] priester van [[God]] de Allerhoogste' (Hebr. 7:1). Zijn naam betekent ‘koning van de gerechtigheid’ (Hebr. 7:2). Daar de plaatsnaam ‘Salem’ ‘vrede’ betekent, is hij tevens ‘koning van de vrede’ (Hebr 7:2). Hij is een oudtestamentische voorafbeelding van de priesterkoning en rechtvaardige vredevorst [[Jezus Christus]], van wiens regering de heilige plaats [[Jeruzalem]] het middelpunt zal zijn. 
 
'''Naam.''' Zijn naam betekent ‘koning van de gerechtigheid’ (Hebr. 7:2), letterlijk "mijn koning is gerechtigheid". Daar de plaatsnaam ‘Salem’ ‘vrede’ betekent, is hij tevens ‘koning van de vrede’ (Hebr 7:2).
 
'''<nowiki/>'Tijdloos'.''' In de Bijbel worden van Melchizedek noch zijn voorgeslacht noch zijn eventueel nageslacht noch zijn geboortejaar noch zijn sterfjaar vermeld (vgl. Hebr. 7:3).
Regel 32 ⟶ 34:
* zijn ''ontvangen ''tiende: de geschenken van de volken zullen te Jeruzalem worden gebracht
 
Jezus Christus is voor altijd priester geworden, naar de orde van Melchizedek.<blockquote>''Ps 110:4 De HEERE heeft gezworen, en het zal Hem niet berouwen: <u>Gij zijt Priester in eeuwigheid, naar de ordening van Melchizédek</u>. (SV)''</blockquote><blockquote>''Heb 6:20 waar Jezus als voorloper voor ons is ingegaan, naar de orde van Melchizedek hogepriester geworden tot in eeuwigheid.'' (TELOS)</blockquote>Misschien mag de letterlijke betekenis van "Melchizedek", namelijk "mijn koning is gerechtigheid", genomen worden als een erkenning en belijdenis, dat de hoogste koning, de koning der koningen, Jezus de ware koning der gerechtigheid is.
 
== Geen verschijning van Christus ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.