Naar inhoud springen

Cherub: verschil tussen versies

94 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Cherubs''', ook genoemd ''cherubijnen'', of, naar het Hebreeuws, ''cherubiem'' (ook gespeld ''cherubim''), zijn de dragers van Gods heerlijkheid. Deze in de hemel levende wezens vertegenwoordigen Gods kracht in de schepping en in Zijn rechtvaardige regering. Op het verzoendeksel van de verbondsark stonden twee cherubbeelden tegenover elkaar, neerziende op het deksel. In het Allerheiligste van Salomo's tempel stonden twee grote cherubiem, vijf meter in hoogte. In de toekomst roepen zij de vier oordeelspaarden op (Opb. 4).
 
Na de zondeval en de verdrijving van het eerste mensenpaar uit de hof van Eden stelde God cherubs om de weg tot de boom des levens te bewaken.<blockquote>''Ge 3:24 En Hij dreef den mens uit; en stelde cherubim tegen het oosten des hofs van Eden, en een vlammig lemmer eens zwaards, dat zich omkeerde, om te bewaren den weg van den boom des levens.'' (SV)</blockquote>
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.