Naar inhoud springen

Encyclopedie: verschil tussen versies

15 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 8:
De bekende '''Winkler Prins encyclopedie''' onstond in de 19e eeuw door de arbeid van Anthony Winkler Prins. Deze predikant en praktische idealist in Veendam was de eerste samensteller van de encyclopedie. Ten behoeve van de ontwikkeling van de arbeiders richtte hij in Veendam een reeks scholen op. Samen met anderen richtte hij de eerste Groninger Tramway Maatschappij op, zodat kinderen uit de omliggende dorpen de Veendamse scholen konden bezoeken. Winkler Prins schreef artikelen in kranten en vertaalde boeken over de aarde en de natuur. In 1860 vroeg een uitgever hem of hij een encyclopedie wilde samenstellen, waaraan hij gevolg gaf. Samen met twee docenten en een studievriend ging Winkler Prins aan het werk. In 1882 werden de laatste delen van een 16-delige encylopedie voltooid.
 
In 1925-1931 verscheen de vermaarde '''Christelijke Encyclopedie''', in(6 delen). In 1956 kwam de tweede druk van deze aanvankelijk orthodox-christelijke encyclopedie.
 
Pas in de jaren zeventig van de 20e eeuw kwam de Winkler Prins Encyclopedie in veel arbeidersgezinnen. Het naslagwerk verscheen in 1997 in digitale vorm op cd en dvd en sinds 2004 ook online. Dit werd mogelijk door de samenwerking met softwaregigant Microsoft, dat de digitale encyclopedie Encarta op de markt had gebracht.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.