Naar inhoud springen

Darius de Meder: verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  5 jaar geleden
k
Kleine tekstcorrecties
kGeen bewerkingssamenvatting
k (Kleine tekstcorrecties)
Regel 9:
Darius stelde over zijn rijk 120 stadhouders aan en over hen drie vorsten, van wie Daniël de eerste was. Daniël overtrof hen, omdat een voortreffelijker geest in hem was. Toen de koning hem daarom dacht te stellen over heel zijn koninkrijk (Dan. 6:4), beraamden zij een plan om Daniël ten val te brengen. Ze misleidden koning Darius en lieten hem een wet uitvaardigen, op grond waarvan zij Daniël konden aanklagen. Daar Daniël gewoon was drie maal daags tot zijn God te bidden. Volgens de nieuwe wet, die onherroepelijk was, mocht niemand gedurende 30 dagen iets aan een god of mens vragen, dan alleen aan de koning (Dan. 6:8). Een overtreder moest in een kuil met leeuwen geworpen worden. Darius werd van Daniëls gebedsgewoonte op de hoogte gesteld en zag zich tot zijn grote verdriet genoodzaakt Daniël in de leeuwenkuil te laten werpen. De kuil werd daarna met een steen afgesloten en tevens verzegeld.
 
De koning kon er niet van slapen, omdat hij Daniël graag haddenhad willen behouden. Een wet van de Meden en de Perzen was echter onherroepelijk. De volgende dag stond Darius vroeg op en ging met haast naar de leeuwenkuil. Tot zijn opperste verbazing was Daniël niets overkomen, de leeuwen hadden hem met rust gelaten. Daniël, door zijn God bewaard, mocht weer uit de kuil komen. Hierop gaf Darius bevel dat allen in zijn koninkrijk de God van Daniël zouden vrezen.
 
== Buitenbijbelse identificatie ==
Regel 16:
612 v.C. De Assyrische hoofdstad Ninive wordt ingenomen en verwoest door de alliantie van Meden en Babyloniërs.
 
605 v.C.: Inval van de babylonischeBabylonische koning Nebukadnezar in Juda en eerste verovering van Jeruzalem. Met de Judese koning Jojakim en vele vorsten en vooraanstaande personen wordt ook de jonge Daniël naar Babel weggevoerd. Eerste wegvoering (2 Kon. 24 ).
 
597 v.C.: Tweede wegvoering (2 Kon. 24).
 
587/586 v.C.: De Babylonische koning Nebukadnezar neemt de stad Jeruzalem in, verwoest de Tempel en voert de bewoners weg naar Babylon (2 Kon. 25:9v), derde wegvoering.
Regel 24:
585 v.C. Dood van Cyaxares, koning van de Meden. Zijn zoon Asytages volgt hem op en wordt de laatste koning van de Meden. Hij regeert van 585 tot 550 v.Chr.
 
559 v.C.: Cyrus de Grote, in de Bijbel Kores genoemd, wordt heerser over de Perzen en vazalvorst van de Medische koning Astyages. Hij regeert 559-529 v.C.
 
553: Cyrus (Kores) begint een oorlog tegen zijn grootvader en koning der Meden Astyages.
Regel 32:
539 Babel valt in handen van Cyrus de Grote. In Babel was ook Daniël. Dood van de Chaldeeuwse koning Belsazar.
 
538 Cyrus (Kores) de Grote geeft, op Gods bevel, de Joden toestemming om van Babel naar Jeruzalem terug te keren en beveelt henhun het huis van God (de tempel) te herbouwen.
 
537 v.C. wordt het fundament van de tempel in Jeruzalem gelegd.
47

bewerkingen

Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.