Handleiding: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
5.891 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
k
(24 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
'''Handleiding''' voor het maken en wijzigen van artikelen op Christipedia. De gebruikte software is ''Mediawiki''.
 
== Aanmelden (inloggen) ==
Vink je bij het aanmelden (= ingeven van je gebruikersnaam en wachtwoord) '''Aangemeld blijven''<nowiki/>' aan, dan kun je de volgende dag verder met bewerken, zonder opnieuw te hoeven aanmelden (inloggen).
 
== Wachtwoord of e-mailadres wijzigen ==
 
# Meld u aan
# klik=== Wachtwoord wijzigen. ===
# klik bovenaan op Voorkeuren
 
# klik Wachtwoord wijzigen.
# Meld u aan (log in), als dit nog niet is gebeurd.
# U wordt nu gedwongen opnieuw te in te loggen
# klik rechts bovenaan op ''Voorkeuren''
# klik in de tab Gebruikersprofiel op ''Wachtwoord wijzigen''.
# U wordt nu door het softwaresysteem gedwongen opnieuw te in te loggen
# Daarna kunt u een nieuw wachtwoord opgeven.
 
=== E-mailadres wijzigen ===
Op twee manieren kunt u uw e-mailadres wijzigen:
 
Methode I:
 
# Meld u aan (log in), als dit nog niet is gebeurd
# Wijzig uw e-mailadres op de pagina [[Speciaal:E-mailWijzigen|E-mailadres wijzigen of verwijderen]].
 
Methode II:
 
# Meld u aan (log in), als dit nog niet is gebeurd
# klik rechts bovenaan op ''Voorkeuren''
# klik in de tab Gebruikersprofiel onderaan op ''E-mailadres wijzigen of verwijderen''.
# Daarna kunt u een nieuw e-mailadres opgeven (zelfde pagina als in methode I).
 
Wilt u de halfjaarlijkse nieuwsbrief van Christipedia blijven ontvangen, geef dan uw nieuwe e-mailadres door aan <code>christipedia @ gmail.com</code>
 
=== E-mailadres verwijderen ===
Dat kunt u doen op de pagina [[Speciaal:E-mailWijzigen|E-mailadres wijzigen of verwijderen]].
 
== Opbouw van een artikel ==
De opbouw van een artikel is deze:
 
* De eerste alinea van een artikel geeft de kern van de inhoud van het artikel weer.
* De titel van het artikel komt in vetdruk in de eerste alinea tot uiting.
* De inhoudsopgave, die automatisch wordt gemaakt mits er voldoende kopjes zijn, volgt na de eerste alinea of verderop, normaal en geautomatiseerd vóór het eerste kopje. (Wil je de inhoudsopgave op een afwijkende plek plaatsen, dan moet je op die plek in de brontekst de code <nowiki>{{TOC}}</nowiki> opnemen).
*Een verwijzing naar een of meer bron met meer informatie over het onderwerp kun je plaatsen onder het kopje Meer informatie of Meer weten
*Een verwijzing naar een of meer interne artikelen, kun je plaatsen onder het kopje Zie ook. Heb je een verwijzing naar een interne artikel en ook een verwijzing naar een externe bron, dan kun je beide verwijzingen plaatsen onder het kopje Meer informatie of Meer weten.
*Geraadpleegde of gebruikte bronnen kun je vermelden onder het kopje Bron (enkelvoud ingeval van één bronvermelding) of Bronnen (meervoud ingeval van meerdere bronnen).
*Als je voetnoten gebruikt, maak dan als laatste kopje in de tekst het kopje Voetnoten. Als je maar één voetnoot hebt, heet het kopje Voetnoot. Voetnoten worden automatisch verzameld onderaan de pagina.
 
== Te vermijden en te doen ==
 
* Vermijd het gebruik van het woord 'ik', deze zelfverwijzing past niet in een encyclopedisch artikel, dat bovendien door anderen kan worden bewerkt.
* Vermijd te veel losse zinnen gescheiden door witregels. Probeer losse zinnen bijeen te brengen in alinea's. (Alinea's zijn gescheiden door een witregel.)
* Vermijd te lange alinea's. Die komen als een tekstbrij over.
* Vermeld bij een citaat uit de Bijbel bij voorkeur de gebruikte Bijbelvertaling en de plaats in de Bijbel waar het citaat gevonden kan worden.
*Vermijd lege paragrafen: paragraaftitels waaronder, als je de pagina opslaat, geen tekst staat. Lege paragrafen stellen we lezers teleur.
 
== Nieuw artikel maken ==
# Meld je aan, als dat nog niet gebeurd is
# Check of het artikel al bestaat door de naam ervan op te geven in het veld ''Zoeken'' (zie rechtsboven) en op ENTER te drukken. Je kunt ook kijken bij [[Speciaal:AllePaginas|Alle pagina's]].
# Bestaat de pagina niet, dan komt na de zoekopdracht via het veld ''Zoeken'' (rechtsboven) de uitnodiging: ''"''Maak de pagina <span style="color: #ba0000">"Jouw onderwerp"</span> op deze wiki!''"''
# Klik op "Jouw onderwerp" (= het woord of de woorden die jij hebt opgegeven).<br>Er wordt een leeg venster getoond.
# Klik op de tab ''Aanmaken''
Een hyperlink is een koppeling naar een andere webpagina. Een ''interne'' hyperlink koppelt met een interne webpagina, een ''externe'' hyperlink met een externe webpagina/website.
 
Een ''interne'' hyperlink maken doe je zo:
# klik in het woord dat moet koppelen
# CTRL+K (CTRL-toets ingedrukt houden en op de toets K drukken)
# kies de pagina (als deze bestaat) waarmee je wilt koppelen.
 
Een interne hyperlink mag verwijzen naar een niet bestaande pagina, als je verwacht dat deze pagina wellicht een keer aangemaakt zal worden. Een hyperlink naar een niet-bestaande pagina is rood gekleurd; die naar een bestaande pagina is blauw gekleurd.
 
== Verwijzing naar een hoofdartikel ==
Als je door een ''zin'' als bijvoorbeeld "Zie [[Jona]] voor het hoofdartikel over de profeet" in een artikel over (bijvoorbeeld het Bijbelboek Jona wilt verwijzen naar het artikel over de profeet, zet dan die verwijzende zin niet als eerste in bovenaan in het artikel vanwaaruit je verwijst. De eerste alinea van een artikel is bedoeld om kort de inhoud van het artikel weer te geven. Na deze alinea of elders in de tekst kan verwezen worden naar een hoofdartikel over een bepaald onderwerp.
 
== Voetnoten ==
Verwijder het voetnootverwijzingsteken.
 
== AfbeeldingAfbeeldingen zoeken ==
'''Zoeken.''' Stel dat je een afbeelding van Jeruzalem zoekt. Zoek die als volgt:
# Typ in het veld Zoeken de naam ''Jeruzalem'' in en druk op ENTER
# Klik boven de lijst van resultaten op Multimedia.
'''Nieuwe afbeelding.''' Een nieuwe afbeelding toevoegen aan Christipedia:
 
# Kies in het menu de opdracht ''Bestand uploaden''.
# Er zijn twee kaders op de pagina: Bronbestand en Bestandsbeschrijving.
# Bij Bronbestand geef je de plaats op waar het bestand staat, op de schijf van je computer of op een internetadres ('Bron-URL)
# Bij Bestandbeschrijving geef je een zelfgekozen naam op, bijvoorbeeld ''Jozef in de gevangenis.jpg''
# In het veld Samenvatting noteer je bron en/of de auteur (maker) van de afbeelding.
# Klik tenslotte onderaan de pagina op ''Bestand uploaden''
 
'''Bestaande afbeelding invoegen.''' Om een reeds in Christipedia bestaande afbeelding in te voegen op een pagina:
 
# Open de pagina in de bewerkingsmodus.
# Klik in het menu bovenaan op Invoegen >Afbeeldingen en media
# Zoek en kies de afbeelding
# Geef eventueel een bijschrift op.
# Klik op Invoegen of geef eerst in de tab Geavanceerd nog een andere instelling op.
# Een ingevoegde afbeelding kun je vergroten of verkleinen door een hoek ervan te slepen
 
== Video invoegen ==
Commentaar op een vers of hoofdstuk van een Bijbelboek wordt op de commentaarpagina van het hoofdstuk geplaatst. Wil je bijvoorbeeld een of meerdere verzen becommentariëren, ga dan als volgt te werk:
# Ga naar de pagina die over het Bijbelboek gaat
# Kijk of er een paragraaf ''Commentaar en onderwerpen'' bestaat. Zo ja, wordt daar al een pagina voor een hoofdstuk van het Bijbelboek vermeld? Bestaat er al een hoofdstukpagina, ga daarheen en voeg op die pagina het vers met jouw commentaar toe. Bestaat er nog geen pagina voor het hoofdstuk van jouw vers, maak de pagina aan. Bijvoorbeeld, de commentaarpagina voor hoofdstuk 4 van het Bijbelboek Openbaring van Johannes krijgt de naam: [[''Openbaring van Johannes/Commentaar/Hoofdstuk 4]]''.
#<nowiki> Typ {{ en meteen wordt het venster "Sjabloon toevoegen" zichtbaar. Typ de naam van het sjabloon </nowiki>''Commentaar'' ''hoofdstuk'' en klik op de knop Sjabloon toevoegen.
# Typ de aanduiding van het vers in (voorbeeld: ''Opb. 3:10'') en ken de opmaak ''Kopje'' toe (gaat het makkelijkst door CTRL+2, terwijl de cursor in het kopje staat)
# Voer eronder je commentaar in.
# Sla de pagina op.
 
'''Omkadering.''' De omkadering pas je toe met CTRL+7. Pas de omkadering alleen toe op verzen uit dat hoofdstuk van een Bijbelboek, niet op andere aangehaalde verzen of woorden, anders vallen de Bijbelverzen van het hoofdstuk minder goed op en wordt de structuur van het commentaar voor het oog minder duidelijk.
 
== Overlegpagina ==
Vrijwel elke pagina heeft een bijbehorende overlegpagina. Om bij een overlegpagina te komen klik je op de link ''Overleg'' bovenaan de pagina. Overlegpagina's van artikelen dienen om van gedachten te wisselen over de inhoud van artikelen en over wat betrouwbare bronnen over het onderwerp zeggen. Ze mogen niet gebruikt worden als platform voor persoonlijke opinies.
 
Ook je persoonlijke gebruikerspagina heeft een overlegpagina. Nadat iemand een bericht op jouw overlegpagina heeft achtergelaten, krijg je een melding "Je hebt nieuwe berichten" bovenaan elke pagina die je bekijkt, totdat je je eigen overlegpagina opent.<ref>Enige tekst is op 2 nov. 2020 ontleend aan https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Overlegpagina</ref>
 
== Storingen ==
bureaucraten, Bevestigde gebruikers, redacteuren, beheerders
29.131
bewerkingen
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Navigatiemenu